Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Krajiny EÚ majú prijať 60-tisíc utečencov: Vieme, koľko z nich pripadne pre Slovensko!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska komisia vyzvala dnes členské štáty EÚ, aby sa do dvoch rokov spoločne postarali o 40.000 žiadateľov o azyl pôvodom zo Sýrie a Eritrey, ktorí prišli na územie Talianska a Grécka. Členské štáty dostanú 6000 eur za každého prijatého azylanta na svojom území. Komisia zároveň vyzvala členské štáty únie, aby v rovnakom období prijali 20.000 ľudí so štatútom utečenca. Chcete vedieť, koľko ľudí má pripadnúť pre Slovensko? Spolu 1103.

Prečítajte si aj: Slovensku hrozí, že bude musieť prijať tisícky utečencov z Afriky: Kaliňák chce zablokovať Brusel!

Dva týždne po predložení Európskeho programu o migrácii EK dnes prijala prvé návrhy svojho komplexného prístupu k zlepšeniu riadenia migrácie, ktorými chce "premeniť slová na činy". Komisia v snahe uľahčiť situáciu Grécka a Talianska navrhuje použiť mechanizmus núdzovej reakcie podľa článku 78 (3) Zmluvy o fungovaní EÚ. Toto ustanovenie je aktivované po prvý raz. Ide o program v prospech sýrskych a eritrejských utečencov, ktorí potrebujú medzinárodnú ochranu a ktorí prišli do Talianska alebo do Grécka po 15. apríli 2015.

Celkom 40.000 osôb by malo byť premiestnených do iných členských štátov EÚ na základe rozdeľovacieho kľúča počas nasledujúcich dvoch rokov. Ide o približne 40 percent z celkového počtu žiadateľov o azyl, ktorí prišli na územie oboch krajín v roku 2014.

Komisia je pripravená urobiť to isté aj v prípade ďalších krajín, napríklad Malty, ak budú čeliť náhlemu prílevu migrantov. Členské štáty dostanú 6000 eur za každú presídlenú osobu na svojom území.

Slovensko by malo prijať 784 osôb.

Komisia tiež prijala odporúčanie, ktorým žiada členské štáty, aby v období dvoch rokov pomohli presídliť 20.000 ľudí z krajín mimo EÚ, ktorí potrebujú medzinárodnú ochranu, čo by sa malo diať na základe dohodnutého rozdeľovacieho kľúča. Členské štáty, ktoré sa zapoja do systému relokácií, budú mať nárok na finančnú podporu zo sumy 50 miliónov eur, ktorú EK prijala pre obdobie 2015-2016. Slovensko by malo prijať 319 osôb.

Krajiny EÚ majú prijať
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Európska komisia)

Prvý podpredseda EK Frans Timmermans upozornil, že komisia chce, aby sa pravidlá azylovej politiky riadne uplatňovali a že členské štáty musia urobiť všetko potrebné, aby zabránili zneužívaniu tejto politiky. Dodal, že Európa musí byť ochranou pre každého utečenca, ale tí, ktorí o azyl neoprávnene žiadajú, by mali byť rýchlo identifikovaní a vrátení do svojej domovskej krajiny. 

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová uviedla, že dnešné návrhy pre vykonávanie migračnej agendy majú za cieľ záchranu životov a poskytnutie ochrany v EÚ pre ľudí v núdzi, či už uprostred mora, na území EÚ alebo v tretích krajinách.

"Z tohto dôvodu zintenzívňujeme spoluprácu s krajinami pôvodu a tranzitu a s krajinami, ktoré poskytli útočisko utečencom. A to nielen, aby sme podporili ich azylové a migračné kapacity, ale aj na riešenie príčin, ktoré nútia ľudí hľadať nové útočisko," zdôraznila Mogheriniová. Spresnila, že hlavnými príčinami migrácie sú chudoba, vojny, prenasledovanie osôb, porušovania ľudských práv a dôsledky prírodných katastrof.

Eurokomisár pre migráciu, vnútorné veci a občianstvo Dimitris Avramopulus konštatoval, že EK dokázala, že môže konať rýchlo a rozhodne v záujme lepšieho riadenia migrácie. "Schémy premiestňovania a presídľovania spolu s posilnením operácií Triton a Poseidon a akčným plánom boja proti pašerákom ľudí reagujú na najnaliehavejšie problémy, s ktorými sme konfrontovaní," uviedol eurokomisár.  

Akčný plán EÚ proti prevádzačstvu na roky 2015-2020 zahŕňa opatrenia, ktoré povedú k vytvoreniu zoznamu podozrivých plavidiel a posilnia spoluprácu a výmenu informácií s finančnými inštitúciami, poskytovateľmi internetových služieb a sociálnych médií s cieľom účinnejšie bojovať proti prevádzačským sieťam. Opatrenia EK musia byť ešte schválené členskými štátmi EÚ, spomedzi ktorých sú viaceré kriticky naladené proti konceptu kvót na prerozdeľovanie utečencov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu