Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Vedenie zvažuje príčiny Komorowského porážky a budúce smerovanie

Bronislaw Komorowski
Bronislaw Komorowski (Zdroj: SITA)

VARŠAVA – Výkonný výbor poľskej vládnucej Občianskej platformy (PO) začal v pondelok večer analyzovať príčiny porážky Bronislawa Komorowského v prezidentských voľbách a rokovať o budúcom smerovaní strany pred jesennými parlamentnými voľbami. Politici PO povedali, že nebudú hľadať vinníka ani vyvodzovať osobnú zodpovednosť, kritizovali však Komorowského volebnú kampaň, za ktorú podľa nich môže jeho volebný tím. Píše o tom dnes tlačová agentúra PAP.

Komorowského volebný výsledok bol podľa poslanca Sejmu Adama Szejnfelda pre PO "studenou sprchou". "Je to pre nás ďalší varovný signál, že musíme hĺbkovo analyzovať situáciu a vyvodiť závery. Musíme načúvať hlasom občanov...," citovala ho PAP.

V PO prevláda názor, že Komorowského volebný neúspech je výsledkom neutešenej predvolebnej kampane, ktorú pripravil jeho volebný štáb. "Mohol by som stráviť hodiny rozoberaním chýb v tejto kampani. Stručne zhrnuté - evidentný je nedostatok profesionálneho prístupu," povedal v nedeľu večer nemenovaný blízky poradca premiérky Ewy Kopaczovej.

Niektorí politici PO sa však domnievajú, že Komorowského šance na znovuzvolenie negatívne zaťažilo osem rokov Občianskej platformy pri moci. A nevylučujú zmeny v strane, ktoré by podľa správy agentúry PAP mohli zahrnúť aj predsedníčku strany Ewu Kopaczovú. Za možného Kopaczovej nástupcu navrhujú jej ministra zahraničných vecí, bývalého maršalka Sejmu (2010-2011) Grzegorza Schetynu. Veľká väčšina politikov PO, ktorí hovorili s agentúrou PAP, však vylúčila možnosť zmeny vo vedení PO pred jesennými parlamentnými voľbami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu