Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Duda sa v čase zverejnenia výsledkov modllil v kláštore v Čenstochovej

Víťazom prezidentských volieb v Poľsku sa stal Andrzej Duda
Víťazom prezidentských volieb v Poľsku sa stal Andrzej Duda (Zdroj: SITA)

VARŠAVA – Novozvolený poľský prezident Andrzej Duda sa dnes o zverejnení konečných oficiálnych výsledkov volieb hlavy štátu dozvedel v Čenstochovej, kde sa v kláštore na Jasnej Hore modlil v spoločnosti hostiteľov.

Víťaz rozhodujúceho druhého kola poľských prezidentských volieb sa tam zastavil cestou do Krakova, kde mal na večer naplánovanú návšteva na zámku Wawel. Chce sa tam pokloniť pamiatke maršala Józefa Pilsudského (1867-1935), bojovníka za nezávislosť a dvojnásobného poľského premiéra v medzivojnovom období, ako aj tragicky zosnulého prezidenta Lecha Kaczynského (1949-2010) a jeho manželky a položiť vence k ich sarkofágom.

Duda dnes opakovane avizoval, že vystúpi z opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), pretože prezident musí byť nadstranícky, a zriekne sa i mandátu europoslanca. V tomto prípade je už známe aj meno jeho náhradníka. O prvej zahraničnej ceste nového poľského prezidenta, ktorý by sa mal úradu ujať 6. augusta, sa zatiaľ iba špekuluje. Vo vysielaní spravodajskej televízie TVN24 však dnes odznelo, že medzi prvými destináciami, kam by sa mal vybrať, by nemal chýbať Brusel - sídelné mesto Európskej únie.

Oficiálne výsledky volieb potvrdili jeho víťazstvo

Poľský konzervatívny europoslanec Andrzej Duda v nedeľňajšom druhom kole prezidentských volieb porazil úradujúceho prezidenta Bronisława Komorowského podľa oficiálnych výsledkov v pomere 51,55 ku 48,45 percenta. Spomedzi vyše 30 miliónov poľských voličov tentoraz hlasovalo 55,34 percenta, uviedla v pondelok ústredná štátna volebná komisia. Komorowski, spriaznený s vládnou stranou Občianska platforma, ktorý sa uchádzal o druhé päťročné funkčné obdobie, priznal svoju porážku už po zverejnení predbežných výsledkov pripisujúcich Dudovi o niečo väčší náskok. Štyridsaťdvaročný konzervatívec známy odporom voči zavedeniu eura bol úspešný taktiež v prvom kole volieb z 10. mája, keď predbehol Komorowského a umiestnil sa na prvej priečke so ziskom približne 35 percent. Úrad hlavy štátu by mal prevziať v auguste.

Dudovo víťazstvo je pre konzervatívnu opozičnú stranu Právo a spravodlivosť prvým výraznejším úspechom za posledné desaťročie, zatiaľ čo pre vládnu Občiansku platformu označovanú prívlastkom proeurópska je varovaním pred jesennými parlamentnými voľbami. Duda bol v minulosti poradcom prezidenta Lecha Kaczynského, ktorý v roku 2010 zahynul pri leteckom nešťastí v ruskom Smolensku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu