Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šéf Európskej centrálnej banky prvýkrát priznal najhorší scenár: Hrozí zánik eura!

Mario Draghi
Mario Draghi (Zdroj: SITA)

SINTRA/RÍM – Prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi varoval pred veľkými štrukturálnymi rozdielmi medzi krajinami eurozóny, ktoré by do budúcnosti mohli podľa neho ohroziť fungovanie menovej únie. Informovala o tom agentúra Reuters.

"V menovej únii si nemôžeme dovoliť veľké a navyše naďalej rastúce štrukturálne rozdiely medzi krajinami. Takýto vývoj môže viesť k výbuchu," povedal Draghi v sobotu (23.5.) na konferencii centrálnych bankárov a ekonómov v portugalskej Sintre. Naznačil tým najmä prudko sa zvyšujúce rozdiely medzi krajinami ako Nemecko a na druhej strane Grécko. "Takýto trend by mohol ohroziť existenciu menovej únie," dodal šéf ECB.

Hlavným dôvodom nerovnosti medzi krajinami je podľa neho nezamestnanosť a dodal, že nezamestnanosť, ako aj slabé tempo rastu ekonomiky sú dôvodom na to, aby krajiny eurozóny urýchlene spustili potrebné reformy.

V tomto smere v separátnom vyhlásení určenom pre konferenciu v Ríme vyzval štáty menovej únie, aby neplytvali časom, ktorý im vytvorila ECB spustením programu nákupu dlhopisov a čo najskôr začali plniť odporúčania banky v oblasti dokončenia hospodárskej a menovej únie. Ako dodal, mnohé z nich sa ešte nezačali realizovať.

"Súčasná situácia v eurozóne ukazuje, že meškanie môže byť nebezpečné," uviedol Draghi. Na druhej strane poukázal aj na určitý pokrok, ktorý sa podarilo dosiahnuť, napríklad v oblasti bankovej únie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu