Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Putin podpísal kontroverzný zákon: Uľahčí zásahy voči zahraničným organizáciám!

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal zákon, ktorý v prípade potreby umožní označiť zahraničné a medzinárodné organizácie za "nežiaduce" a ukončiť ich činnosť v krajine. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Medzinárodné ľudskoprávne organizácie Human Rights Watch a Amnesty International legislatívu odsúdili ako súčasť "pokračujúcej drakonickej kampane" zameranej na potlačenie ruskej občianskej spoločnosti a disentu. Ruská prokuratúra bude môcť na základe nového zákona vyhlásiť organizáciu za nežiaducu, ak dospeje k záveru, že predstavuje "hrozbu pre ústavný poriadok Ruskej federácie, obranu alebo bezpečnosť štátu".

Daná organizácia by v takomto prípade musela zatvoriť svoje pobočky v Rusku a zastaviť šírenie informácií prostredníctvom tamojších spravodajských médií a internetu. Ak by v činnosti pokračovala, jej vedenie by bolo pokutované alebo uväznené. Aktivisti sa obávajú, že by sa takéto opatrenia mohli rozšíriť aj na postih tamojších pobočiek medzinárodných skupín ako sú Transparency International či Greenpeace.

Putin podpísal kontroverzný zákon:
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu