Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pred britským referendom o členstve v EÚ nás čakajú ťažké časy, varoval Cameron

David Cameron
David Cameron (Zdroj: SITA)

RIGA – Britský premiér David Cameron varoval dnes lídrov Európskej únie, že ich čaká ťažká cesta v rámci plánovaného vyjednávania o Londýnom požadovaných drastických reformách EÚ a pred referendom o zotrvaní Spojeného kráľovstva v tomto bloku. O vyjadreniach britského lídra na summite Východného partnerstva v Lotyšskej Rige informovala tlačová agentúra AP.

"Na tejto ceste bude veľa hluku, vzostupov a pádov," povedal Cameron počas prvej schôdzky s partnermi z európskej dvadsaťosmičky od jeho víťazstva vo voľbách začiatkom mesiaca. Dodal, že pokiaľ Brusel odmietne ustúpiť pri niektorých zásadných požiadavkách, mohlo by to znamenať takzvaný "brexit" - pojem zaužívaný pre potenciálne vystúpenie Londýna z EÚ.

Cameron začal kampaň o vyjednávaní podmienok v rámci požadovanej reformy EÚ a prehodnocovaní zotrvania Britského kráľovstva v bloku viacerými bilaterálnymi stretnutiami už na summite v Rige. Britského lídra čaká v nasledujúcom týždni cesta do Francúzska, kde sa vo štvrtok zíde s prezidentom Francoisom Hollandom a v piatok bude rokovať v Nemecku s kancelárkou Angelou Merkelovou. O návrhoch, ktorými chce Spojené kráľovstvo reformovať EÚ, bude už v pondelok v Londýne s Cameronom rokovať prezident Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker, napísala agentúra Reuters.

Cameron sa počas predvolebnej kampane zaviazal, že v prípade víťazstva jeho strany v parlamentných voľbách, nová vláda zrealizuje do roku 2017 referendum o zotrvaní Británie v EÚ. Ide o najdôležitejšiu otázku, ktorou sa bude musieť v nasledujúcich piatich rokoch vyrovnať Cameronov kabinet. Možný odchod Londýna z únie však bude podľa AP čoraz viac ovplyvňovať aj fungovanie samotného bloku.

Cameron trvá na získaní rozhodovacích právomocí o niektorých otázkach späť z úrovne EÚ, predovšetkým pokiaľ ide o imigráciu a súdnictvo. Viacerí lídri pripustili v súvislosti s týmito otázkami určité obavy. Trvajú však na tom, že voľný pohyb osôb v rámci EÚ ostáva základným kameňom ich politiky, bez ohľadu na námietky Británie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu