Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kim Čong-unovho ministra popravili za vlastizradu: Zaspal na vojenskom podujatí!

Hjon Jong-čchol údajne vodcovi Kim Čong-unovi prejavil neúctu, čo sa v Severnej Kórey trestá smrťou. Zobraziť galériu (2)
Hjon Jong-čchol údajne vodcovi Kim Čong-unovi prejavil neúctu, čo sa v Severnej Kórey trestá smrťou. (Zdroj: YouTube)

PCHJONGJANG - Severná Kórea popravila šéfa rezortu obrany Hjon Jong-čchola, ktorý bol obvinený z vlastizrady po tom, čo zaspal na podujatí, na ktorom sa zúčastnil aj vodca KĽDR Kim Čong-un. Napísali to dnes juhokórejské médiá s odvolaním sa na tajnú službu, ktorá o tom informovala poslancov.

Minister obrany KĽDR bol zbavený svojho postu a následne zastrelený popravnou čatou, tvrdia juhokórejské médiá. Hjon Jong-čchol údajne vodcovi Kim Čong-unovi prejavil neúctu, keď zaspal na vojenskom podujatí, približuje agentúra Reuters.

Hjon pritom patril k najbližším spolupracovníkom Kim Čong-una. Generálom sa stal v roku 2010, šéfom ministerstva obrany sa stal iba minulý rok. Aj táto poprava môže svedčiť o rozsiahlej čistky blízkych spolupracovníkov mladého diktátora.

Ministra obrany KĽDR zbavili funkcie a následne bol okolo 30. apríla zastrelený popravnou čatou. Podľa juhokórejského poslanca Šin Kjong-mina sa výkon trestu uskutočnil na strelnici vojenskej akadémie Kang Kon v Pchjongjangu, kde popravu sledovali stovky ľudí, uviedla tlačová agentúra AP. Správu potvrdila aj kancelária ďalšieho juhokórejského poslanca.

Hjon Jong-čchol
Zobraziť galériu (2)
Hjon Jong-čchol  (Zdroj: YouTube)

Vo februári totiž malo 15 ďalších ľudí byť usmrtených, pretože kritizovali politiku Kim Čong-una. "Zlomyseľné klebety... Obzvlášť, keď sa pokúšajú spojiť tvrdenia s majestátnym menom nášho najvyššieho vodcu maršala Kim Čong-una," reagoval podľa televízie CNN Pak Jong-Čol, zástupca riaditeľa severokórejského Inštitútu pre výskum a národné znovuzjednotenie.

Priznal, že sa konali popravy tých, ktorí sa pokúšali zosadiť alebo rozvrátiť vládu. "V každej krajine je bežné ísť po nepriateľských živloch, potrestať ich a popraviť," konštatoval Pak Jong-Čol.

Pravidelné verejné popravy v KĽDR majú podľa kritikov upevniť moc v poradí tretieho člena vládnucej dynastie Kimovcov, ktorý sa ujal vlády koncom roku 2011. V roku 2013 dal Kim popraviť svojho strýka Čang Song-tcheka, ktorý bol svojho času považovaný za druhého muža v mocenskej hierarchii izolovanej komunistickej krajiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu