Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Počet obetí zemetrasenia v Nepále presiahol 7-tisíc: Z trosiek vytiahli 101-ročného muža!

Z trosiek vytiahli 101-ročného muža Zobraziť galériu (2)
Z trosiek vytiahli 101-ročného muža (Zdroj: SITA)

KÁTHMANDU – Troch živých ľudí našli v sutinách záchranári osem dní po ničivom zemetrasení v Nepále, v dôsledku ktorého prišlo o život už vyše 7000 osôb. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na miestne úrady. Dvoch preživších objavili v troskách domčeka z nepálených tehál, tretí bol vytiahnutý zo závalu.

Podľa agentúry AFP bol na inom mieste krajiny v sobotu zachránený starec, ktorý má vraj cez 100 rokov. Doteraz posledných živých ľudí vytiahli z trosiek vo štvrtok, potom vláda označila nádej na objavenie ďalších preživších za minimálnu. Ľudia naliehavo potrebujú ďalšiu materiálnu pomoc, ktorá sa k nim však zložito dostáva kvôli komplikovaným colným predpisom. OSN preto podľa agentúry AFP vyzvala nepálsku vládu, aby ich uvoľnila.
 
Nájdenie preživších, ktorých médiá označujú za malý zázrak, potvrdil DPA hovorca ministerstva vnútra. Dve ženy a muž z okresu Sindhúpalčok ležiaceho severovýchodne od metropoly Káthmandu boli ihneď prevezení do nemocnice. Agentúra AP však s odvolaním sa na iný zdroj uviedla, že preživších nevyprostili zo sutín dnes, ale v bližšie nespresnený deň tohto týždňa.
 
 
Nepálska polícia dnes podľa AFP upozornila na ďalšiu veľmi náhlu záchranu: z trosiek svojho domu bol v sobotu vyslobodený starec, ktorého vek úrady určili na 101 rokov. Muž z okresu Nuvakot vzdialeného 80 kilometrov severozápadne od hlavného mesta bol zranený len ľahko a vrtuľník ho prepravil do nemocnice.
 
Úrady sa však obávajú, že budú stále prevládať skôr smutné správy. Po nájdení ďalších mŕtvych tiel v sutinách domov dosiahol dnešný potvrdený počet obetí zemetrasenia už 7040. Zranených bolo podľa aktuálnej bilancie 14.123 ľudí, z ktorých v nemocničnej starostlivosti je 6512.
 

Nepálsky minister financií dnes podľa AFP varoval, že bilancia obetí "výrazne vzrastie". Niektoré z okresov zasiahnutých silnými otrasmi sú totiž stále neprístupné a záchranári tam ešte nemohli začať zisťovať následky katastrofy. "Do niektorých dedín sme sa ešte nedostali, a pritom vieme, že v nich boli všetky domy zbúrané," vyhlásil minister financií Ram Saran Mahatat.
 
Vlády mnohých krajín sveta medzitým pokračujú v posielaní stoviek ton humanitárnej pomoci; napríklad India vypravila dodávku 100.000 stanov, ktoré by do Nepálu mali doraziť v pondelok. Práve stany či plachty, ktoré patria kvôli nutnosti zabezpečiť pre státisíce ľudí núdzové ubytovanie medzi nejpožadovanějších veci, už vláda zvláštnym nariadením oslobodila od ciel, čo ich distribúciu urýchľuje.
 
Pri mnohých ďalších veciach k tomu však zatiaľ nedošlo, a preto šéfka humanitárnych operácií OSN Valerie Amosová vyzvala nepálskeho premiéra, aby tak jeho vláda urobila. Pripomenula, že Nepál v roku 2007 podpísal dohovor, ktorý ho zaväzuje k zjednodušeniu colných a daňových pravidiel pre distribúciu humanitárnej pomoci. "Sľúbil, že zabezpečí, aby sa tak stalo, takže dúfam, že odteraz uvidíme zlepšenie v týchto administratívnych záležitostiach," povedala Amosová AFP.
 
Letisko v Káthmandu bolo dnes podľa agentúry AP uzavreté pre veľké vojenské a nákladné lietadlá, ktoré sem dopravujú pomoc, pretože na ne podľa vedenia terminálu nie je stavané. Šéf letiska uviedol, že sa na jeho povrchu začali objavovať trhliny a úrady požiadali medzinárodných darcov, aby používali menšie lietadlá.
 
Počas ôsmich dní od zemetrasenia zaznamenal Nepál už viac ako 70 rôznych silných následných otrasov, kvôli ktorým sú ľudia vystrašení a mnohí z nich stále prespávajú pod šírym nebom. Podľa agentúry DPA sa medzitým stiahli takmer všetky horolezecké výpravy z najvyššej hory sveta Mount Everestu. Tie posledné tak urobia v najbližších dňoch, povedal DPA belgický horolezec Damien François zo základného tábora, ktorý vraj vyzerá "ako po cunami". Zemetrasenie o sile 7,8 stupňa na masíve Mount Everestu spustilo mnoho lavín, ktoré zabili najmenej 18 ľudí. Podľa OSN zemetrasenie zasiahlo osem miliónov z celkových 28 miliónov obyvateľov Nepálu, z toho 1,7 milióna detí. Otrasy pôdy zničili cez 200.000 domov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu