Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

EÚ schválila podporu pre Nepál: Krajine poznačenej zemetrasením pošleme viac ako 16 miliónov

Nepál zasiahlo silné zemetrasenie Zobraziť galériu (4)
Nepál zasiahlo silné zemetrasenie (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska komisia (EK) schválila dnes finančnú podporu v hodnote 16,6 milióna eur na pomoc Nepálu, ktorý sa spamätáva z ničivého zemetrasenia. Pomoc EÚ bude poskytnutá priamo vláde Nepálu a bude k dispozícii do konca tohto týždňa.

V nadväznosti na spoločnú misiu EÚ a OSN v Nepále dnes komisia v rámci okamžitej núdzovej pomoci uvoľnila ďalšie tri milióny eur, čím sa celková výška pomoci Európskej komisie od zemetrasenia zvýši na sumu 22,6 milióna eur. Ide o finančné zdroje, ktoré sú mimo bilaterálnej pomoci zo strany členských štátov EÚ a mimo nákladov na vysielanie záchranárskych čiat a expertov v humanitárnej oblasti.

EÚ schválila podporu pre
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Eurokomisár pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj Neven Mimica upozornil, že podpora EÚ je výrazom európskej solidarity s nepálskym ľudom. "Je nevyhnutné, aby vláda Nepálu umožnila pokračovanie humanitárneho úsilia, rovnako ako aj rýchly začiatok prác na obnovu zničených oblastí. Len čo dokončíme posudzovanie základných potrieb, zameriame sa na to, ako ľuďom v Nepále môžeme pomáhať ďalej," uviedol komisár Mimica.

Nepál zasiahlo silné zemetrasenie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Eurokomisár Christos Stylianidis, zodpovedný za humanitárnu pomoc a krízové opatrenia, sa práve vrátil z Nepálu, kde sa v rámci štvordňovej misie na mieste činu pokúsil zhodnotiť akútne potreby a skoordinovať európske úsilie o pomoc. Európske zdroje v rámci naliehavej pomoci sú zamerané na pokrytie najnaliehavejších potrieb v najviac postihnutých oblastiach vrátane zaistenia núdzového prístrešia, čistej vody, liekov a telekomunikačných spojení. 

Nepál zasiahlo silné zemetrasenie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

V rámci širšej a dlhodobejšej spolupráce poskytne EK do roku 2020 Nepálu 360 miliónov eur. Ide o pomoc zameranú na vzdelanie, trvalo udržateľný rozvoj vidieka a posilnenie demokracie. Táto podpora môže byť prehodnotená v súlade s najnaliehavejšími humanitárnymi potrebami v dôsledku ničivého zemetrasenia. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu