Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Hasiči zlikvidovali lesný požiar v Černobyľskom pralese

Pri Černobyle vznikol rozsiahly požiar.
Pri Černobyle vznikol rozsiahly požiar. (Zdroj: SITA)

KYJEV – Lesný požiar, ktorý od utorka vyčíňal na území Černobyľského pralesa na západe Ukrajiny, sa dnes ráno hasičom podarilo úplne zlikvidovať, informovali ukrajinské tlačové agentúry Ukrinform a UNIAN s odvolaním sa na ukrajinskú Štátnu službu pre mimoriadne situácie. Úroveň radiácie v oblasti, ktorú zachvátili plamene, je v norme, ubezpečil úrad.

Hasiči a zamestnanci lesného závode ešte pokračujú v kontrole porastov, aby včas zabránili prípadnému vznieteniu. Lesný požiar na území lesného závodu Černobyľský prales vypukol v utorok popoludní a zachvátil okolo 320 hektárov porastu, pričom sa nebezpečne priblížil aj k zóne vytvorenej okolo havarovanej jadrovej elektrárne Černobyľ, kam je zakázaný vstup.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk označil požiar za najväčší v oblasti za posledných 23 rokov, pričom však ubezpečil, že obyvateľstvu nič nehrozí. Úroveň radiácie bola podľa ukrajinských úradov celý čas v norme.

Explózia štvrtého bloku jadrovej elektrárne v Černobyli v roku 1986 bola najzávažnejšou jadrovou haváriou vo svete. S cieľom zabrániť ďalšiemu úniku rádioaktívnych látok bol nad reaktorom vybudovaný betónový sarkofág, ktorý by na budúci rok mal nahradiť nový.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu