Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Ľavicoví extrémisti v Česku plánovali útok na vlak: Chystali si zápalné fľaše

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Ľavicoví extrémisti, proti ktorým policajti zasahovali v utorok tento týždeň na viacerých miestach Českej republiky, chystali vlani na jeseň útok na vlak v stredných Čechách. Vyšetrovatelia už skôr v súvislosti s týmto prípadom obvinili šesť ľudí a troch z nich poslali do väzby, píše dnes webové vydanie denníka Mladá fronta DNES.

Cituje pritom spravodajský server Lidovky.cz, ktorý dnes s odvolaním sa na policajné dokumenty informoval, že anarchisti zo skupiny Sieť revolučných buniek chceli vlani v októbri alebo novembri zaútočiť na vlak s vojenským materiálom alebo s vozidlami značky Hyundai. Zamerať sa údajne plánovali na frekventovanú železničnú trať z Prahy do Plzne v úseku medzi pražským Radotínom a Berounom.

Podľa Lidoviek - pokračuje iDNES.cz - bol hlavným organizátorom akcie istý Petr S., ktorý viedol najmenej šesťčlennú skupinu. Extrémisti mali v pláne zaobstarať zápalné fľaše a výbušninu a umiestniť ich na vybrané miesta na trati. Prečo nakoniec svoju akciu neuskutočnili, nie je jasné. Policajti z Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu v utorok v byte panelového domu v Brne-Královom Poli našli trhavinu, ktorú musel zlikvidovať pyrotechnik.

Kvôli tomuto nálezu na niekoľko hodín evakuovali štyroch obyvateľov domu. Ďalším miestom, kde elitný policajný útvar zasahoval, bolo Komunitné centrum Ateneo v Moste na severozápade Čiech. V súvislosti s utorkovou akciou vyšetrovatelia obvinili šesť ľudí. Troch z nich poslal súd vo štvrtok do väzby. Podrobnosti k zásahu a obvineniam policajti ani prokuratúra nechcú oznámiť, dopĺňa internetové vydanie Mladej fronty DNES.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu