Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Svet ohrozuje ruská raketa: Všetko sa rozhodne v nedeľu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA – Ruskí experti už takmer stratili nádej na záchranu nákladnej kozmickej lode Progress, ktorá po utorkovom štarte obieha Zem po nesprávnej dráhe a nereaguje na povely. Zdroje z kozmickej agentúry Roskosmos podľa médií pripúšťajú, že aparát môže zachrániť len zázrak. Zaniknúť by mala loď najneskôr budúci týždeň v pondelok.

Pracovníci riadiaceho strediska v Koroľove pri Moskve sa počas noci opakovane, ale márne snažili nadviazať s trucujúcim Progressom kontakt. Oficiálne sa o možnej strate lode zatiaľ nehovorí, podľa moskovského rozhlasu sa ale už pracuje na pláne, ako bezpečne naviesť Progress do atmosféry, kde by loď mala zhorieť. Ako by bolo možné to dosiahnuť, zatiaľ vraj nie je jasné, pretože loď na povely nereaguje.

Po utorkovom štarte sa Progressu neotvorili vysielace antény, čo zablokovalo komunikáciu s pozemným riadiacim strediskom. Kvôli poruche nosnej rakety Sojuz sa navyše loď ocitla na nesprávnej obežnej dráhe, na ktorej sa podľa expertov bez povelov zo Zeme udrží len niekoľko dní.

Progress by mal klesnúť do vrchných vrstiev atmosféry v nedeľu alebo v pondelok, uviedla agentúra Interfax. Spolu s loďou zhorí 2,5 tony nákladu určeného pôvodne šesťčlennej posádke Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS), ale aj kolekcia predmetov, ktorých dopravenie na stanicu malo byť pripomienkou 70. výročia víťazstva sovietskych vojsk nad nacistickým Wehrmachtom.

Ruskí odborníci sledujú problémy Progressu s nemalým znepokojením, uviedla dnes rozhlasová stanica Echo Moskvy. Ide totiž o prakticky identickú verziu kozmickej lode s tou, ktorá sa používa na pilotované lety.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu