Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zeman avizoval návštevu hlavy Vatikánu: Pápež František prijal pozvanie do Česka

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA)

PRAHA/VATIKÁN – Prezident ČR Miloš Zeman oznámil, že pápež František možno už v blízkej budúcnosti navštívi Českú republiku. Hlava katolíckej cirkvi podľa Zemana prijala pozvanie na návštevu moravského pútnického miesta Velehrad.

Miloš Zeman to povedal českým novinárom po tom, ako sa v piatok vo Vatikáne stretol s pápežom Františkom, uviedol Český rozhlas. "Svätý otec prijal pozvanie na Velehrad. A pretože prijatie takýchto pozvaní býva niekedy iba diplomatickou zdvorilosťou, sľúbil, že sa tak stane v blízkej budúcnosti," vyhlásil Zeman. 

Pápežova návšteva by sa údajne mala uskutočniť ešte do jari 2018, keď sa súčasnému prezidentovi ČR skončí prvé funkčné obdobie. Na piatkovom stretnutí Zeman diskutoval s pápežom o štruktúre zamýšľanej návštevy. Podľa vlastných slov mu navrhol dve možné varianty: buď pastoračnú cestu, alebo ekumenickú schôdzku s patriarchami pravoslávnych cirkví na Velehrade. František sa podľa Zemana rozhodol pre druhú z možností. 

Súčasný pápež dostal od prezidenta Zemana pozvanie na Velehrad už pred dvoma rokmi, keď sa konali oslavy 1150. výročia príchodu Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu. František však vtedy Českú republiku do svojho cestovného harmonogramu vtedy nezaradil.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu