Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

VIDEO Hillary Clintonová opäť túži byť prezidentkou: Američania, pridajte sa ku mne!

Hillary Clintonová Zobraziť galériu (3)
Hillary Clintonová (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Bývalá prvá dáma Spojených štátov, exministerka zahraničných vecí a niekdajšia senátorka Hillary Clintonová dnes oznámila, že sa bude uchádzať o prezidentskú nomináciu Demokratickej strany vo voľbách v roku 2016.

Clintonová oficiálne predstavila svoju druhú prezidentskú kandidatúru na webovej stránke svojej kampane. Na zverejnenom videu vyhlásila, že sa bude zameriavať na lepšie ekonomické postavenie Američanov zo strednej triedy i chudobných v krajine. Okrem plánov riešenia ekonomickej nerovnosti chce podľa spolupracovníkov zdôrazňovať historický charakter úsilia stať sa prvou ženou na poste prezidenta USA, píšu agentúry Reuters a AP.

"Američania každý deň potrebujú zástancu. Chcem byť tým zástancom," povedala v krátkom videu, v ktorom viacerí muži, ženy i deti hovoria o svojich ašpiráciách. "Preto vyrážam na cestu, aby som získala váš hlas. Pretože je to váš čas. A dúfam, že sa na tejto ceste ku mne pridáte," dodáva.

Clintonová (67) je považovaná za jasnú favoritku v tábore demokratov, v ktorom sa zatiaľ neobjavil iný oficiálny kandidát. Zatiaľ sa nečrtá žiadna výrazná osobnosť, ktorá by sa jej mohla postaviť v boji o nomináciu Demokratickej strany, v ktorom v roku 2008 neuspela v súboji so súčasným šéfom Bieleho domu Barackom Obamom.

Ak Clintonová získa nomináciu, vo voľbách 8. novembra 2016 bude súperiť s oficiálnym kandidátom Republikánskej strany. V tej sa črtá početný súboj o nomináciu, do ktorého sa môžu zapojiť až dve desiatky politikov. Spomedzi republikánov už kandidatúru oznámili dvaja konzervatívni senátori Ted Cruz a Rand Paul, kubánsko-americký senátor Marco Rubio by tak mal urobiť v pondelok.

VIDEO Hillary Clintonová opäť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Clintonová na Twitteri oznámila, že čoskoro odcestuje do štátu Iowa, v ktorom sa začiatkom budúceho roka začnú primárky. Pred voľbami v roku 2008 práve úvod kampane v prvých hlasujúcich štátoch podcenila a náskok, ktorý tak získal Obama, už nedostihla.

K najväčším výzvam pre ženu, ktorá patrí k najznámejším osobnostiam v USA od začiatku 90. rokov, bude preukázať väčší kontakt s radovými voličmi. Podľa kritikov vrátane liberálov v jej strane ho stratila po desaťročiach v pozícii manželky prezidenta Billa Clintona, federálnej senátorky a šéfky diplomacie.

VIDEO Hillary Clintonová opäť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Bill Clinton nedávno povedal, že chce pri manželkinej kampani zohrávať rolu "poradcu v zákulisí". Podporu jej kandidatúre vyjadril v sobotu jej bývalý rival a úradujúci prezident Barack Obama, keď vyhlásil, že Clintonová "by bola vynikajúcou prezidentkou". Republikáni s kritikou Clintonovej nečakali na oficiálne oznámenie jej kandidatúry. Predseda Republikánskej strany Reince Priebus vyhlásil, že voliči jej nemôžu dôverovať a jej zvolenie by sa rovnalo "tretiemu funkčnému obdobiu" Obamu.

Bývalý floridský guvernér Jeb Bush vyhlásil, že zahraničná politika USA Obamu a Clintonovej "poškodila vzťahy s našimi spojencami a povzbudila našich nepriateľov". Jeb Bush, brat exprezidenta Georgea W. Busha, v súčasnosti zvažuje vlastnú kandidatúru.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu