Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Vyšetrovatelia našli v troskách airbusu v Alpách mobilné telefóny

Trosky lietadla spoločnosti Germanwings
Trosky lietadla spoločnosti Germanwings (Zdroj: SITA)

PARÍŽ – V troskách nemeckého airbusu, ktorý sa minulý utorok zrútil vo francúzskych Alpách, vyšetrovatelia našli mobilné telefóny. Zatiaľ z nich nezískali žiadne poznatky o tom, čo sa na palube lietadla dialo. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na hovorcu francúzskej polície Jeana-Marka Menichiniho. Menichini pripustil, že telefóny zatiaľ neboli podrobne preskúmané. Celú záležitosť ďalej nechcel komentovať.

Vyšetrovatelia sa domnievajú, že kopilot Andreas Lubitz naviedol lietadlo spoločnosti Germanwings do alpského masívu úmyselne, vyplýva to aspoň z nahrávky hlasov z pilotnej kabíny, ktoré zaznamenala nájdená čierna skrinka. Tímy expertov aj dnes pátrajú na mieste nehody po osobných veciach, ktoré patrili obetiam, zároveň sa snažia objaviť aj druhú čiernu skrinku so zápisom technických parametrov letu.
 
Francúzsky týždenník Paris Match a nemecký bulvárny denník Bild v utorok informovali o existencii videa z mobilného telefónu, ktoré vraj zachytáva chaos na palube v posledných sekundách pred nárazom. Podľa francúzskych úradov vyšetrovatelia taký videozáznam nemajú k dispozícii. Ak existuje, musí im byť odovzdaný, vyzvala marseilleská prokuratúra.
 
Druhý pilot Lubitz podľa doterajšej verzie vyšetrovateľov zrejme využil chvíľu, kedy si hlavný pilot odskočil na toaletu. Späť do kabíny už ho nepustil a zámerne začal klesať, takže lietadlo narazilo do hôr. V troskách zahynulo všetkých 150 osôb, ktoré boli na palube. Lubitz počas svojho života trpel depresiami a mal aj samovražedné sklony.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu