Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Teroristické peklo v Tunisku: 17 mŕtvych turistov z Európy, cestovky menia zájazdy!

Rukojemnícka dráma v Tunisku Zobraziť galériu (19)
Rukojemnícka dráma v Tunisku (Zdroj: SITA)

TUNIS – Devätnásť turistov prišlo dnes v Tunise o život pri teroristickom útoku v areáli, kde sa nachádza budova tuniského parlamentu a vyhľadávané múzeum Bárdú. Útočníci, ktorí boli vyzbrojení samopalmi typu Kalašnikov, zadržiavali v múzeu ešte ďalších ľudí. Fakultatívne výlety na toto miesto pritom ponúkajú aj slovenské cestovné kancelárie.

Pri teroristickom útoku na budovu múzea v centre tuniskej metropoly zahynulo dnes 19 ľudí, z toho 17 zahraničných turistov. Oznámil to tuniský tuniský premiér Habíb Sid. Obete podľa neho pochádzali z Poľska, Nemecka, Španielska a Talianska. 
 

V Tunisku registrujeme sedem Slovákov, s ktorými sa postupne kontaktujeme 

Slovenský rezort diplomacie sa prostredníctvom zastupiteľského úradu SR v Káhire, ktorý je príslušný aj pre Tunisko, pokúša v komunikácii s inými ambasádami členských krajín EÚ zistiť bližšie podrobnosti o dnešnej rukojemníckej dráme v tuniskej metropole.
 
"Podľa informácií, ktoré máme v tejto chvíli k dispozícii, tuniské orgány potvrdili 19 mŕtvych pri zásahu protiteroristického komanda, z toho dvaja boli Tunisania a 17 turistov. Oficiálne zatiaľ nebola potvrdená totožnosť, resp. štátna príslušnosť mŕtvych," uviedol šéf tlačového odboru MZV Peter Susko.
 
Ako priblížil, ministerstvo momentálne registruje sedem Slovákov, ktorí prostredníctvom registračného formulára uviedli cieľ svojej cesty práve Tunisko. "V súčasnosti prebieha kontaktovanie sa s nimi," dodal Susko.
 
 
 
Teroristi zabili prinajmenšom sedem cudzincov a jedného Tunisana už na začiatku útoku na budovu múzea Bardo, ktorá sa nachádza neďaleko sídla tuniského parlamentu. Niekoľko desiatok ľudí potom zadržiavali v budove múzea. Špeciálna zásahová jednotka tuniskej polícia po dvoch hodinách rukojemníkov oslobodila. Pri akcii údajne zneškodnila dvoch útočníkov. Zahynul tiež jeden policajt. Prinajmenšom 22 turistov a dvaja Tunisania boli počas celej akcie zranení.
 
 
Podľa premiéra Sida sa na príprave teroristickom útoku podieľalo až päť ľudí. "Dvaja sa zúčastnili operácie a boli zabití. Týmto dvom pomáhali ďalšie dve alebo tri osoby," uviedol. Útočníci podľa premiéra chceli útokom na turistov zasiahnuť tuniskej ekonomiky. Teroristický čin je vraj dôsledkom úspešného boja proti radikálom v Tunisku, ktorí sa dostávajú do úzkych. K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil. Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová už z autorstva atentátu obvinila radikálov z organizácie Islamský štát.
 

Kvôli terorizmu v Tunisku ponúknu české CK zmenu destinácie

 

 

Niektoré české cestovné kancelárie ponúknu klientom, ktorí si kúpili dovolenku v Tunisku, bezplatnú výmenu destinácie. Vyplýva to z ankety medzi predajcami zájazdov. "České cestovné kancelárie v tomto týždni vypísané poznávacie zájazdy (do Tuniska) nemajú," uviedol podpredseda Asociácie cestovných kancelárií Jan Papež. Sezóna pobytových zájazdov ešte nezačala, prvé charterové lety z ČR do Tuniska sú naplánované na koniec apríla.
 
 
Cestovná kancelária Alexandria ponúkne klientom, ktorí si zájazd do Tuniska už kúpili, bezplatnú zmenu destinácie, alebo stornovanie zájazdu bez storno poplatkov. Rovnako sa rozhodla aj CK Fischer. "Okamžite sme rozhodli, že klientom, ktorí už majú zakúpenú dovolenku a nebudú chcieť kvôli dnešnému útoku odletieť, umožníme bezplatnú zmenu destinácie," uviedol hovorca CK Fischer Jan Osuch. Cestovná kancelária Exim tours sa teraz rozhoduje, ako bude ďalej postupovať.
 
"V tomto čase žiadnych svojich klientov v Tunisku nemáme ani v najbližších týždňoch zájazdy do Tuniska neplánujeme realizovať. Sezona zájazdov do Tuniska nám začína v druhej polovici mája," oznámila Pavlína Pešová z Firo-tour.
 
 
S ohľadom na bezpečnostnú situáciu české cestovné kancelárie situáciu monitorujú aj v spolupráci s tuniskými zahraničnými partnermi, povedala tajomníčka Asociácie českých cestovných kancelárií a agentúr Kateřina Petříčková. Podľa nej by sa teraz malo k situácii vyjadriť ministerstvo zahraničia. "V celom Tunisku bola situácia za posledné dva roky pokojná, v letoviskách teraz panuje pokoj," uviedla Petříčková.
 
 
Podľa Pápeža je potrebné počkať, než sa ukáže, voči komu bol teroristický čin prvotne namierený. "Môže sa stať, že bol namierený nie proti turistom, ale proti vláde Tuniska. V takom prípade by české cestovné kancelárie vstúpili do rokovaní s ministerstvom zahraničia, s českou ambasádou v Tunisku, aby sme dokázali zistiť, ako veľmi je tá situácia opakovateľná a či sa môže rozšíriť aj mimo hlavné mesto," uviedol Pápež.
 
Do Tuniska v roku 2013 vycestovalo 115.000 českých turistov, išlo o 11. najpopulárnejšie destináciu. Tunisko stále patrí medzi jednu z najlacnejších leteckých destinácií pre letnú dovolenku.

 

Poľsko čaká na správy z Tuniska, Komorowski i Duda prerušili predvolebnú kampaň 

Úradujúci poľský prezident Bronislaw Komorowski i jeho vyzývateľ v blížiacich sa voľbách hlavy štátu, kandidát opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Andrzej Duda, prerušili dnes predvolebnú kampaň v súvislosti so správami o teroristickom útoku v Tunisku. Informovala o tom spravodajská televízia TVN24 a ďalšie poľské médiá. 
 
Hlava štátu je priebežne informovaná o situácii v severoafrickej krajine prostredníctvom ministerstva zahraničných vecí vo Varšave. Prezidentská kancelária zostáva aj v kontakte s poľským zastupiteľským úradom v Tunisku.
 
 
Z doteraz neoficiálnych informácií, ktoré médiám poskytol hovorca poľského ministerstva zahraničných vecí Marcin Wojciechowski, vyplýva, že medzi obeťami teroristického útoku by mohli byť štyria poľskí občania, traja ďalší utrpeli zranenia. Osud viacerých Poliakov však zatiaľ nie je známy.
 
Premiérka Ewa Kopaczová vo Varšave uviedla, že jedinou istotou je momentálne fakt, že 20 poľských turistov, ktorí boli v čase útoku v autobuse ostreľovanom teroristami, je v poriadku a v starostlivosti poľských diplomatov. Z 36-člennej skupiny poľských turistov, ktorí boli na prehliadke múzea, pochádzajú mŕtvi i zranení, pripustila predsedníčka vlády. Dodala, že súčasná situácia si vyžaduje trpezlivosť a treba počkať na spresnenie údajov.
 
 
Poľská vláda opätovne vyzve krajanov, aby v rámci možnosti necestovali v súčasnosti do Egypta ani do Tuniska. Cestovná kancelária Itaka už informovala, že prerušila až do odvolania odlety turistických skupín do Tuniska. Súčasne oznámila, že už vo štvrtok vyšle do tejto severoafrickej krajiny špeciál. Do vlasti by mal dopraviť všetkých 182 turistov, ktorí cestovali do Tuniska práve s touto CK.
 
Live stream z miesta teroristického útoku

Počet rukojemníkov momentálne nie je známy, ale podľa miestnych médií sa v objekte nachádzalo približne 200 návštevníkov. Podľa libanonskej televízie al-Majádín obsadila múzeum Bárdú (Le musée national du Bardo) skupina džihádistov. Oficiálne zdroje sa tomuto dohadu nevyjadrili. Tunisko však v posledných rokoch zápasí s nárastom násilností páchaných islamistickými extrémistami, vrátane tých, ktorí sú napojení na organizáciu Islamský štát.

 

صورة لأحد السياح المصابين في باردو تم نقله لسيارة الاسعاف #TnArp #AttaqueBardo #Tunisia #باردو #متحف_باردو pic.twitter.com/m4HY7wLuAg

— ـــــلwhibiامـــــ (@amalouhibi1) 18. Březen 2015

#Tunisia update: 8 dead in attack on Bardo Museum. 7 are foreigners. http://t.co/e0jjsHgzFU pic.twitter.com/yUjzVMytfR

— Jim Roberts (@nycjim) 18. Březen 2015

#Tunisie From bardoo God Bless Tunisia pic.twitter.com/m690GZIauA

— Farouk Afi (@farouk3afi) 18. Březen 2015

BREAKING: Heavy gunfire reported near #Tunisia parliament, Bardo museum, hostage situation http://t.co/S2uNPdh3Q4 pic.twitter.com/b8e2i5G9Hm

— RT (@RT_com) 18. Březen 2015

At least 8 people are dead after an attack on the Bardo museum in Tunis. Here is what we know so far: http://t.co/Eidyl1RPu7 #Tunisia

— Derek Bowler (@BowlerDerek) 18. Březen 2015

 

VIDEO: The scene at the #Bardo compound in #Tunisia as hostages escape terror attack - @borzou pic.twitter.com/Wqv4JzivmB

— Conflict News (@rConflictNews) 18. Březen 2015

 

 

Múzeum Bárdú leží v susedstve parlamentu, kde v čase incidentu zasadali poslanci vo výboroch. Polícia uzavrela celú štvrť, kam dorazili ďalšie posily vrátane protiteroristických jednotiek. Poslancom parlamentu, ktorí v čase incidentu rokovali vo výboroch, polícia nariadila, aby sa zhromaždili v rokovacej sále, informovala poslankyňa islamistickej Strany obnovy (an-Nahda) Muníja Ibráhímová. Poslancov potom evakuovali. Podľa agentúry Reuters bol pri útoku zranený jeden poslanec. 

Rukojemnícka dráma v Tunisku
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

Mogheriniová obvinila z útoku teroristické organizácie, mnohí útok odsúdili

Z dnešného útoku na múzeum Bárdú v tuniskej metropole Tunis, pri ktorom zahynulo 19 ľudí, obvinila šéfka zahraničnej politiky EÚ Federica Mogheriniová teroristické organizácie. Informovala o tom agentúra Reuters. "Pri útoku, ktorý dnes zasiahol Tunis, si teroristické organizácie opäť zobrali na mušku krajinu v stredomorskej oblasti a jej ľud," uviedla vo svojom vyhlásení Mogheriniová.

"Táto udalosť len posilňuje naše odhodlanie v boji s touto teroristickou hrozbou ešte užšie spolupracovať s našimi partnermi. EÚ je odhodlaná zmobilizovať všetky prostriedky, ktoré má, aby Tunisku pomohla v boji proti terorizmu a v reforme jeho bezpečnostného sektora," uviedla ďalej Mogheriniová. 

Po teroristickom útoku v
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

Dnešný teroristický útok v hlavnom meste Tuniska ostro odsúdil v New Yorku aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, ktorý ho označil za poľutovaniahodný. Zároveň vyjadril sústrasť pozostalým všetkých obetí a súčasne aj solidaritu tuniským občanom a úradom. Útok islamistov na tuniské múzeum Bárdú odsúdil aj francúzsky premiér Manuel Valls. "Tento útok ostro odsudzujeme. Stojíme pri tuniskej vláde a pozorne sledujeme, ako sa situácia vyvíja," povedal dnes Valls po stretnutí s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom v Bruseli. 

Sústrasť pozostalým po obetiach útoku vyjadril predseda Európskej rady Donald Tusk a egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí, ktorý v telefonickom rozhovore so svojím tuniským náprotivkom Bádžím Káidom Sabsím tlmočil svoju solidaritu s tuniským ľudom. Akciu teroristov v tuniskom múzeu odsúdil americký minister zahraničných vecí John Kerry, ktorý zároveň vyjadril podporu tuniskej vláde v jej úsilí o posilňovanie bezpečnosti a demokracie.
 
 
Múzeum patrí k najnavštevovanejším miestam v Tunise. Poskytuje prehľad o dejinách Tuniska a nachádza sa tam jedna z najväčších svetových zbierok rímskych mozaík. Tunisko bolo prvou krajinou, kde sa ľudia začali búriť proti svojej vláde a tamojšie udalosti začala takzvaná arabská jar, ktorá potom pokračovalo v roku 2011 v ďalších štátoch. Hoci Tunisko z revolučných udalostí vyšlo ako jedna z najstabilnejších krajín, v poslednej dobe médiá upozorňujú, že niekoľko tisíc Tunisanov odišlo bojovať pod vlajkou Islamského štátu do Sýrie a Iraku. V Tunisku dlhodobo pôsobí extrémisti napojení na al-Kájdu a krajina má problémy na líbyjskej hranici, cez ktorú prichádzajú radikáli z rozvrátenej Líbye.

 

#Tunisia #hostages #Bardo museum attack. Bardo has the best preserved collection of Roman mosaics in the world pic.twitter.com/azXGShEEgV

— Italian Consulate HK (@ItaConsulateHK) 18. Březen 2015

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu