Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Strelci z tuniského múzea absolvovali výcvik v džihádistickom tábore v Líbyi

Na tuniské múzeum zaútočili neznámi ozbrojenci. Po tragédii vyšli to ulíc stovky ľudí, aby rodinám obetí vyjadrili solidaritu.
Na tuniské múzeum zaútočili neznámi ozbrojenci. Po tragédii vyšli to ulíc stovky ľudí, aby rodinám obetí vyjadrili solidaritu. (Zdroj: SITA)

TUNIS – Dvojica páchateľov stredajšieho krvavého útoku na múzeum v hlavnom meste Tuniska absolvovala výcvik v džihádistickom tábore v susednej Líbyi. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na predstaviteľa tuniského ministerstva vnútra.

Oboch mužov sa podarilo získať pre myšlienky násilného džihádizmu v mešitách v Tunisku. Následne odišli vlani v septembri do výcvikového tábora militantov na území Líbye.  Dvaja muži pri stredajšom útoku na múzeum Bárdú (Le musée national du Bardo) zastrelili 23 ľudí - 20 zahraničných turistov a troch Tunisanov. Útočníkov napokon zneškodnila polícia.

Zodpovednosť za celú teroristickú akciu prevzala extrémistická organizácia Islamský štát (IS), čo však ešte nebolo potvrdené z nezávislých zdrojov.  Spojené štáty údajnú zodpovednosť IS síce nepotvrdili, ale vyhlásili, že útok mal podobný charakter, ako predchádzajúce násilné akcie tohto militantného zoskupenia.  Masaker v múzeu bol jedným z najhorších útokov militantov v Tunisku, ktoré sa doposiaľ do veľkej miery vyhlo chaosu, čo postihol štáty v tomto regióne po ľudových povstaniach takzvanej arabskej jari.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu