Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Americké sankcie zasiahli Putinovho ideológa: Tvrdá rana Eurázijskej ríši a genocíde Ukrajiny!

(Zdroj: SITA, Twitter)

MOSKVA - Američania uvalili na Rusko nové sankcie. Tie sa dotknú aj známeho ideológa z Kremľa Alexandra Dugina. Jeho geopolitickou teóriu sa nechal inšpirovať aj Vladimir Putin. Teraz došlo aj na neho!

Tvrdá rana zasiahla aj Alexandra Dugina. Na zozname sankcií je aj Eurázijský zväz mládeže, ktorej šéfom je radikálny ideológ Kremľa Alexander Dugin. Američania ho obvinili z "aktívneho verbovania ľudí s bojovými skúsenosťami do bojov na strane samozvanej Doneckej ľudovej republiky". Dugin je v ruských kruhoch dobre známy. Pred dvoma rokmi vydal knihu s názvom Štvrtá politická teória. V nej poodkryl svoju víziu na budúce usporiadanie sveta.

Dugin je kontroverzný mysliteľ, filozof a politológ, ktorý prednáša na univerzite v Moskve. Toto sú jeho kľúčové myšlienky:

Smrť liberálnemu Západu

Hodnoty liberálneho Západu v Duginovej teórii nemajú miesto. Odmieta homosexuálne zväzky, tie majú viesť k zániku Západu. "Ak ľudstvo urobí ďalší krok smerom k západnému svetu ohľadne manželstiev rovnakých pohlaví, modernizácie, slovom smerom k čistému nihilizmu, jednoducho ľudstvo zmizne z povrchu Zeme," zdôraznil Dugin.

Zmes konzervativizmu a fašizmu

Namiesto liberalizmu chce Dugin predviesť akúsi "konzervatívnu revolúciu". Jej cieľom by mal dosiahnuť svetový poriadok nacionálneho boľševizmu. Nové vládnuce myšlienky by mali pozostávať z komunizmu, fašizmu, nacizmu a konzervativizmu. Toto je zmes totalitných a autoritárskych praktík. Hlavne treba poraziť liberalizmus, ktorý prevláda na úpadkovom Západe.

Genocída zdegenerovanej Ukrajine

Podľa Dugina sú Ukrajinci zdegenerovaná rasa, ktorá vyliezla z odpadových vôd. Genocída je teda v poriadku. Alexander Duleba pre Topky v minulosti povedal, že jeho názory na Ukrajinu, sú nebezpečné. „V súčasnosti za najnebezpečnejší považujem Duginov názor, podľa ktorého Rusko musí viesť vojnu proti Ukrajine (ovládanej atlantistickými silami), pretože vojna s Ukrajinou je nevyhnutná, tak nemá zmysel čakať,“ povedal Duleba.

Dugin vyjadril presvedčenie, že obdobie národných štátov sa už končí, preto prišiel čas na znovuvytvorenie impérií. "Mohla by to byť jedna ríša - západná, americká, alebo viac impérií. Práve o tom by bolo potrebné rozhodnúť. Ak by vzniklo viac impérií, potom Eurázijská ríša by bola jednou z nich, druhá by bola Európska ríša," povedal dávnejšie.

Nová Eurázijská ríša

Teória Eurázijskej ríše má byť protipólom Euróspkej únii, jej lídrom má byť Rusko. "Geopolitická koncepcia eurázijstva je v Rusku populárna, hlavne potom, čo Vladimír Putin sa vo svojom predvolebnom programe (prezidentské voľby 2012) rozhodol vytvoriť Eurázijskú úniu, t.j. integračný zväzok Ruska, Ukrajiny, Kazachstanu a Bieloruska podľa vzoru Európskej únie. Eurázijská škola ruskej geopolitiky ponúka ideologickú osnovu pre Putinov projekt Eurázijskej únie," vysvetľuje filozofiu ríše Alexander Duleba.

Nové sankcie zasiahnu ďalších Rusov

Americké ministerstvo financií sankcie na 14 ľudí a dve organizácie. Osoby na zozname majú zákaz vstúpiť na územie USA a ich majetok bude zmrazený. Nové sankcie, ktoré Spojené štáty dnes uvalili v súvislosti s krízou na Ukrajine, sú "nevysvetliteľné", zareagoval námestník ruského ministra zahraničných vecí.

Medzi sankcionovanými sú bývalí ukrajinskí činitelia ako expremiér Mykola Azarov, vicepremiér Serhij Arbuzov či exministerka zdravotníctva Rajisa Bohatyrovová. Sankcie sa dotknú aj separatistov: šéfa Ústrednej volebnej komisie samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Romana Ľagina a ďalších tamojších činiteľov, akými sú Jekaterina Gubarevová či Alexandr Chodakovskij. Na zozname je taktiež Ruská národná komerčná banka, ktorá sa podľa amerického rezortu financií presunula na ukrajinský Krym po jeho vlaňajšej anexii Ruskom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu