Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Trump je pre Rusko americký Putin: Pravá ruka prezidenta sa teší, v Kremli oslavujeme

Vladimir Putin Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - V Moskve otvárajú šampanské. Pre Rusko je Trump niečo ako americký Putin. Toto sú slová obávaného ideológa Kremľa, ktorý by rád videl raz zničené americké impérium. Alexander Dugin očakáva od Trumpa zásadnú zmenu v geopolitickom smerovaní.

Dugin v telefonickom rozhovore pre americké noviny Wall Street Journal (WSJ) povedal, že Trumpa vidia v Kremli ako amerického Putina. "Jeden z najvýznamnejších ideológov za ruskou zahraničnou politikou," nazvali ho noviny sa podelil o pocity z víťazstva nového amerického prezidenta Trumpa.

"Pre nás je to radosť, šťastie," povedal Dugin WSJ. "Musíte pochopiť, že pre nás je Trump americký Putin." Podľa neho je Trump realista, ktorý si bude s ďalším realistom (Putinom) lepšie rozumieť. Taktiež Dugin prezradil, že očakáva, že Trump nechá "na pokoji" Európu a Blízky východ a bude sa starať iba o Ameriku, čo by znamenalo veľký zvrat v zahraničnej politike Spojených štátov.

Alexander Dugin
Zobraziť galériu (3)
Alexander Dugin

Čo je však zarážajúcejšie, Dugin považuje liberalizmus za totalitarizmus. WSJ cituje aj jeho slová o vnímaní amerického impéria. "Americké impérium musí byť zničené...a ono raz bude."

Kto je Dugin?

Podľa Alexandra Dulebu patrí k najvýznamnejším predstaviteľov euroázijskej školy a v súčasnosti predstavuje ikonu ruského geopolitického myslenia. „Alexander Dugin je jeden z najvýznamnejších predstaviteľov tzv. eurázijskej geopolitickej školy. Nadväzuje na tvorcov eurázijskej geopolitickej doktríny (Trubeckoj, Savickij a pod.). Podľa tejto doktríny Rusko nie je ani Európa, ani Ázia, ale predstavuje osobitnú kontinentálnu civilizáciu, ktorej antipólom je tzv. atlantistická civilizácia (krajiny, kontrolujúce more, inými slovami „Západ“). Dugin oživil tradíciu ruskej eurázijskej školy v 90. rokoch minulého storočia, stal sa ikonou súčasného ruského geopolitického myslenia. Je autorom viacerých kníh na túto tému, prednáša na Moskovskej štátnej univerzite,“ povedal nám dávnejšie zahraničnopolitický expert na východnú Európu Duleba.

Dugin prirovnal Ukrajincov k odpadu a degenerovanej rase
Zobraziť galériu (3)
Dugin prirovnal Ukrajincov k odpadu a degenerovanej rase  (Zdroj: Twitter)

Normalizácia vzťahov

Ruský prezident Vladimir Putin a víťaz amerických prezidentských volieb Donald Trump vyjadrili pred pár dňami pripravenosť na partnerský dialóg a dohodli sa na zvážení osobného stretnutia. Stalo sa tak v telefonickom rozhovore, o ktorom informovala tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na tlačovú službu Kremľa.

Podľa rovnakého zdroja najvyšší ruský predstaviteľ využil túto možnosť, aby ešte raz zablahoželal Trumpovi k volebnému triumfu a zaželal mu úspešnú realizáciu volebného programu. Súčasne zdôraznil pripravenosť na partnerský dialóg na báze rovnoprávnosti, vzájomného rešpektovania sa a nezasahovania do vnútorných záležitostí.

Obe strany sa vyslovili za normalizáciu bilaterálnych vzťahov a zhodli sa v tom, že ich súčasná úroveň je krajne neuspokojujúca. Súčasne deklarovali záujem o konštruktívnu spoluprácu v širokom okruhu otázok.

Viac o téme: Donald TrumpAlexander Dugin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu