Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Udalosť, ktorá môže navždy zmeniť históriu: Zachráni nás solárna energia?

Solárne lietadlo sa vydalo na cestu okolo sveta Zobraziť galériu (3)
Solárne lietadlo sa vydalo na cestu okolo sveta (Zdroj: SITA)

ABÚ ZABÍ - Lietadlo na solárny pohon Solar Impulse-2 absolvovalo v pondelok prvú časť svojej cesty okolo sveta, keď za 13 hodín preletelo z Abú Zabí v Spojených arabských emirátov do ománskeho Maskatu. Lietadlo pilotoval Švajčiar André Borschberg, ktorý sa bude striedať s krajanom Bertrandom Piccardom. Ten v roku 1999 spoločne s Brianom Jonesom absolvoval prvý úspešný let balónom okolo sveta bez medzipristátia.

Let Solar Impulse-2 by mal trvať približne päť mesiacov s medzipristátiami v Indii, Mjanmarsku, Číne, na Havaji, v USA a buď v južnej Európe alebo Maroku. Tieto zastávky sa využijú na oddych pilotov, údržbu lietadla a tiež šírenie informácií o solárnej energii.

"Som presvedčený, že máme veľmi špeciálne lietadlo, s ktorým sa nám podarí preletieť aj ponad oceány. Možno to bude trvať päť dní a päť nocí, čo bude výzva, ale máme nasledujúce dva mesiace, kým sa dostaneme do Číny, počas ktorých sa na let ponad Tichý oceán pripravíme," uviedol Borschberg pred štartom v Abú Zabí, odkiaľ vyrazil o 7:12 miestneho času (4:12 SEČ). V Maskate pristál o 20:14 (17:14 SEČ). Druhú etapu z Ománu do indického Ahmadábádu absolvuje Piccard, pričom vyštartovať by mal ešte dnes. 

Solárne lietadlo sa vydalo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Solárne lietadlo sa vydalo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu