Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Schizofrenička Barbora (26), ktorá v Česku vraždila, nebola príčetná: Vlani zomrel Peter (†16)

Barbora Orlová a nebohý Peter
Barbora Orlová a nebohý Peter (Zdroj: Foto: čtk, FB)

ŽĎÁR NAD SÁZAVOU - Žena obvinená z vlaňajšej vraždy študenta a zadržiavania rukojemníkov v škole v Žďári nad Sázavou nebola v čase spáchania činu príčetná. Vyplýva to zo záveru znaleckých posudkov duševného stavu obvinenej. Povedala to dnes krajská policajná hovorkyňa Dana Čírtková. Žena je obvinená z toho, že zabila študenta, ktorý išiel na pomoc napadnutej spolužiačke, a zranila ďalších troch ľudí.

Žena bola podľa hovorkyne preložená z bežného oddelenia väzobnej väznice v Brne do zdravotníckeho zariadenia. "Vyšetrovací spis polícia predloží prokurátorovi na vydanie rozhodnutia o ďalšom postupe v tejto trestnej veci. Žiadne ďalšie konkrétne údaje polícia nemôže poskytnúť," povedala Čírtková. 

Záver znaleckého posudku sa nepáči otcovi zavraždeného študenta Kamilovi Vejvodovi. "Čin si starostlivo pripravila a naplánovala, to predsa neurobí nepríčetný človek. Navyše pri výsluchu údajne vypovedala, že lieky nebrala, že je zdravá," povedal Vejvoda.

Dvadsaťšesťročná žena z Ostravska v žďárskej strednej škole vlani 14. októbra pobodala niekoľko študentov. Šestnásťročný mladík zomrel, dve študentky boli zranené, ďalšia utrpela psychický šok, dobodaných bol aj zasahujúci policajt. Útočníčku policajti zneškodnili elektrickým paralyzérom. Žena bola vlani vo februári prepustená z ústavnej starostlivosti, kde sa zdržiavala z nariadenia súdu, pretože už v roku 2012 zaútočila na žiakov v Havířove. V prípade súdneho pojednávania by jej hrozilo 15 až 20 rokov väzenia alebo aj výnimočný trest.

Podľa riaditeľa žďárské strednej školy Zdeňka Musila bude zavraždenému Petrovi Vejvodovi 20. mája pred budovou školy odhalená pamätná doska. "Odhalenie dosky bude súčasťou takzvaného Dňa Petra, ktorý popri športových súťažiach prinesie aj ukážky sebaobrany," povedal Musil. K znaleckým záverom týkajúcich sa duševného stavu útočníčky sa odmietol vyjadriť.

Tragická udalosť v žďárskej škole otvorila pred časom okrem iného otázku zabezpečenia škôl pred vstupom nepovolaných osôb. Podľa záverov Českej školskej inšpekcie je väčšina škôl chránená dobre. Zabezpečenie žďárskej školy označili inšpektori za nadštandardné, škola napriek tomu zaviedla ďalšie opatrenia.

Vznikla tiež verejná debata o ústavnej a ambulantnej liečbe psychicky chorých ľudí. Podľa vtedajšej ministerky spravodlivosti Heleny Válkovej Okresný súd v Opave, ktorý obvinenú ženu vlani vo februári prepustil z ústavného do ambulantného liečenia, dôsledne nerešpektoval trestný poriadok. Vôbec sa vraj nezaoberal zásadnou otázkou, či neznamená pobyt ženy na slobode nebezpečenstvo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu