Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Šesť najpravdepodobnejších verzií vraždy šéfa ruskej opozície: Tajná služba musí vraha poznať!

Vražda Borisa Nemcova vyvoláva veľa otáznikov Zobraziť galériu (15)
Vražda Borisa Nemcova vyvoláva veľa otáznikov (Zdroj: SITA)

MOSKVA – Kto zavraždil ruského politika Borisa Nemcova (†55)? Táto otázka zamestnáva verejnosť potom, čo bol tento kritik Putina v piatok v noci chladnokrvne zavraždený štyrmi guľkami. Nájomní vrahovia stále unikajú, no už teraz sa špekuluje, kto je za tým. Najnovšie sa hovorí o islamských extrémistoch či tajných službách zo Západu. Najpravdepodobnejšia sa však javí vražda na politickú objednávku z vysokých miest vládnej garnitúry.

Odkedy je Putin pri moci, zahynulo mnoho jeho politických odporcov. Známe sú mená ako Alexander Litvinenko, Anna Politkovská, Sergej Magnitskij či Paul Chlebnikov. Spoločné majú to, že všetci kritizovali Putinovu vládu. V médiách sa objavilo niekoľko motívov vraždy Borisa Nemcova.

Lovná zver a národný zradca

Kritici Kremľa vidia ze jeho smrťou politickú objednávku. Novinár Jefim Fištejn v Českej televízii vyhlásil, že Nemcov mohol mať pohodlný život miliardára podobne ako Abramovič. No vybral si inú cestu. „Chcel bojovať proti zvrhlosti tohto režimu a doplatil na to životom.“ Nemcov bol často ruskou propagandou pranierovaný. Štátna ruská televízia ho dokonca označila za „lovnú zver, piatu kolóniu či národného zradcu. Dnes o ňom Putin hovorí pekne, čo ukazuje na rozpor, ktorý zasiahol koreň súčasnej ruskej ideológie. Nemcov bol 24 hodín sledovaný ruskou tajnou službou a zrazu vyšetrovatelia nemajú žiadnu stopu, nevedia, kde majú začať. To je naozaj pôvabné,“ povedal Fištejn.

Ruskí politológovia a anylitici vinia z vraždy vládny režim. Podľa Andreja Piontovského pokyn mohol prísť z prezidentovho okolia, ale aj z tajných služieb (FSB) či armády. Ruská tajná služba ho mala mať na očiach nepretržite. Navyše, vražda sa uskutočnila na veľmi stráženom a sledovanom mieste, pričom doteraz nie sú známe nijaké výsledky.

Šesť najpravdepodobnejších verzií vraždy
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Facebook)

Atmosféra strachu a ruská propaganda

Zatiaľ čo Putin prisľúbil okamžité vyšetrenie prípadu, Nemcovovi spojenci neočakávajú transparentný postup. Putinovi však zazlievajú atmosféru v krajine, ktorá mohla k tomu viesť. Podľa nich Putin vytvára atmosféru strachu, kde sú názoroví oponenti vládneho režimu a opozičníci prenasledovaní a stíhaní. Z tohto dôvodu nie je vylúčené, že mohla vraždu vykonať skupina zločincov alebo tzv. vrah "samotár".

Oficiálne vyšetrovanie má pod palcom štátna vyšetrovacia komisia poverená ťažkými zločinmi. Podľa nej za smrťou môžu stáť islamskí extrémisti či provokácia Ruska zo Západu. Napriek tomu, Vyšetrovacia komisia nespomína ako motív vraždy Nemcovov politický aktivizmus a tvrdú cenzúru vládneho režimu voči jeho osobe, píše britský Telegraph.

Provokácia Ruska

Podľa tohto scenára bola vražda „provokácia s cieľom destabilizovať politickú situáciu v krajine“, v ktorej „sa Nemcov mohol stať obetným baránkom pre tých, ktorí neváhajú použiť akékoľvek metódy na dosiahnutie svojich cieľov“, píše sa v stanovisku.

Zomrel vodca ruskej opozície
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA)

Islamský extrémizmus

Touto teóriou sa komisia zaoberá preto, lebo vyšetrovatelia „majú dôkazy, že Nemcovi sa vyhrážali kvôli jeho postoju voči zastreleným novinárom z francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo“.

Ukrajinská kríza

K vražde mohli viesť aj „udalosti na Ukrajine. Nie je žiadne prekvapenie, že na obidvoch bojujúcich stranách, sa nachádzajú radikáli, ktorí nepodliehajú veleniu žiadnych autorít,“ píše v stanovisku komisia.

Osobné problémy

Táto možnosť súvisí s Nemcovými obchodnými aktivitami a komisia nevylučuje, že mohlo ísť o osobnú odplatu. Noviny Izvestiya zverejnili ďalšiu možnú teóriu o príčine jeho smrti. Podľa nej mal mať problémy s jeho priateľkou Annou Duritskayová, ktorá mala podstúpiť potrat.

Desaťtisíce ľudí pochodovali na
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Twitter)

Tajné služby Západu

Zaujímavý je fakt, že vyšetrovatelia nespomínajú jeho politické postoje. Bol totiž tvrdý kritik Putina. Jeho režim v minulosti označil za krutý, pomstychtivý či skorumpovaný. Na margo jeho smrti sa vyjadril aj líder Čečenska Ramzan Kadyrov. Na svojom instagrame napísal, že „iba sily, ktoré sa zaujímajú o rozdúchavanie napätia, mohli spraviť tento čin. Nie je vôbec pochýb, že vraždu zorganizovali tajné služby zo Západu, aby vyprovokovali vnútorný konflikt v Rusku. Takto to oni robia,“ vyhlásil Kadyrov.

V ruských štátnych médiách sa hovorí o . Veľa je počuť o konšpiráciách skupín, ktoré pôsobia v Rusku ako „piata kolónia“ a snažia sa rozložiť krajinu zvnútra.

Desaťtisíce ľudí pochodovali na
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA)

Nemcov plánoval odhaliť účasť Ruska na ukrajinskom konflikte

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyhlásil, že ruského opozičného politika Borisa Nemcova zavraždili, lebo plánoval odhaliť dôkazy o ruskej účasti na ukrajinskom separatistickom konflikte. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters. Porošenko vzdal poctu Nemcovovi, ktorého zastrelili v piatok neskoro večer v centre Moskvy.

Porošenko tiež uviedol, že ostrý kritik prezidenta Vladimira Putina mu pred niekoľkými týždňami oznámil, že má dôkaz o ruskej úlohe v ukrajinskej kríze a zverejní ho. "Povedal, že odhalí presvedčivé dôkazy o účasti ruských ozbrojených síl na Ukrajine. Niekto sa toho veľmi bál... Zabili ho," povedal Porošenko vo vyjadreniach, vysielaných televíziou počas jeho návštevy v ukrajinskom meste Vinnycia.

Nemcov bol veľký Putinov kritik
Zobraziť galériu (15)
Nemcov bol veľký Putinov kritik  (Zdroj: SITA)

Desaťtisíce ľudí pochodovali na počesť zavraždeného Nemcova

Desaťtisíce ľudí dnes pochodovali centrom ruskej metropoly Moskva, aby si uctili pamiatku opozičného lídra Borisa Nemcova, ktorého zavraždil páchateľ na moste v piatok večer 27. februára. Dav ľudí lemoval Veľký moskovský most neďaleko Kremľa, kde skúseného politika zasiahli štyri výstrely vypálené neznámym strelcom. Ten po čine nastúpil do auta a ušiel.

Smútiaci ľudia zvierali v rukách kvety a mávali ruskými vlajkami, na ktorých mali pripnuté čierne pásky na počesť Nemcova. Niektorí niesli transparenty s podobou jeho tváre, iní držali plagáty s heslami "Propaganda zabíja" alebo "Nemám strach". Organizátori, vrátane Nemcova, dnes pôvodne plánovali protest proti politike ruského prezidenta Vladimira Putina. Dohodli sa, že podujatie presunú na predmestie Moskvy, keďže radnica nepovolila jeho konanie v centre mesta.

Pochod v Moskve
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA)

Vraždu zachytila kamera

Moskovská štátna televízia TV Centr odvysielala videozáznam z bezpečnostných kamier, ktorý ukazuje, že vrah zrejme vypálil výstrely z pomaly idúceho vozidla na upratovanie ulíc, práve keď prechádzalo okolo Nemcova. Záznam, ktorý bol urobený z veľkej vzdialenosti, zachytáva, ako upratovacie vozidlo prechádza okolo siluet dvoch chodcov - údajne Nemcova a jeho priateľky. Keď upratovacie vozidlo odíde, vidieť už len jedného chodca a tiež nejakú osobu utekajúcu od vozidla smerom k okoloidúcemu osobnému autu, ktoré zastaví uprostred cesty, nechá osobu nastúpiť a rýchlo zmizne.

Kto bol Boris Nemcov

Nemcov, ktorý bol koncom 90. rokov minulého storočia ruským vicepremiérom a od roku 2000 aj ostrým kritikom Putina, je najprominentnejším politikom zavraždeným v postsovietskom Rusku. Bol hlasným kritikom politiky Ruska na Ukrajine a obviňoval Putina z vedenia nevyhlásenej vojny v susednom štáte. Radikálni podporovatelia vlády často označovali Nemcova za "nepriateľa ľudu" a nedávno založili aj "antimajdanovské" hnutie, ktorého názov súvisí s námestím v ukrajinskej metropole Kyjev, kde sa konali protesty za nezávislosť a kde sa pred rokom začala revolúcia.

Nemcov bol spolupredsedom Republikánskej strany Ruska - Strany národnej slobody (RPR-Parnas) a poslancom miestneho zákonodarného zboru v meste Jaroslavľ. V 90. rokoch zastával v ruskej federálnej vláde rozličné posty. Pochovajú ho v utorok 3. marca na Trojekurovskom cintoríne v Moskve. Z dôvodu účasti na pohrebe požiadal opozičný vodca Alexej Navaľnyj o predčasné prepustenie zo svojej 15-dňovej väzby.

Zomrel vodca ruskej opozície
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA)

Šesť najpravdepodobnejších verzií vraždy
Zobraziť galériu (15)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu