Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Veľvyslanec mal spáchať vo väzení samovraždu: Počas pitvy v jeho tele našli sedatíva

(Zdroj: thinkstockphotos.com)

VIEDEŇ - V tele bývalého kazašského veľvyslanca v Rakúsku Rachata Alijeva, ktorého našli v utorok mŕtveho v jeho cele v rakúskom väzení, objavili sedatíva. Bývalý zať kazašského prezidenta Nursultana Nazarbajeva podľa prvých informácií spáchal samovraždu obesením.

Toxikologické testy podľa prokuratúry preukázali prítomnosť barbiturátov v jeho krvi, konečné výsledky pitvy však budú známe až o niekoľko dní. Nemenovaná hovorkyňa prokuratúry zdôraznila, že zatiaľ neexistuje dôkaz, že by sa na Alijevovej smrti podieľala tretia strana, vyšetrovanie prípadu však pokračuje. Právnik zosnulého Manfred Ainedter povedal, že druh objavených barbiturátov sa v Rakúsku len ťažko zháňa. "Už neplatí, že je to normálna samovražda," zdôraznil Ainedter. Právnik od začiatku vyjadroval pochybnosti, že jeho klient spáchal samovraždu. Podľa záberov kamerového systému vo väznici však do Alijevovej cely nevstúpil nikto nepovolaný.

Alijeva zatkli v júni minulého roku, keď sa sám vydal do rúk orgánov na viedenskom letisku. Prokuratúra ho obvinila z vraždy dvoch bankárov v roku 2007 v Kazachstane. Vo vlasti mu pripisujú okrem vrážd aj pokus o štátny prevrat a únosy. Vojenský tribunál v Astane ho už dávnejšie odsúdil na 20 rokov za pokus o štátny prevrat, ešte predtým však dostal ďalší 20-ročný trest za únos troch pracovníkov banky, z ktorých mal dvoch zavraždiť. Rakúsko ho však do vlasti odmietlo vydať, čo zdôvodnilo stavom ľudských práv v bývalej sovietskej republike. Alijev tvrdil, že obvinenia sú politicky motivované.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu