Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Obama požiada Kongres o schválenie vojenskej sily proti IS na budúci týždeň

Barack Obama Zobraziť galériu (2)
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama požiada Kongres o nové odobrenie použitia vojenskej sily proti militantom z tzv. Islamského štátu (IS) na budúci týždeň. Oznámila to dnes agentúra Reuters, citujúc vládne zdroje.

Zákonodarcovia boli oboznámení, že žiadosť o schválenie danej záležitosti dostanú od Bieleho domu na budúci týždeň, uviedli nemenovaní kongresoví asistenti. Republikánsky predseda senátnej komisie pre zahraničné vzťahy Bob Corker by mal prezidentovi Obamovi poslať schválený text ešte v ten istý týždeň.

Predseda Snemovne reprezentantov John Boehner vo štvrtok uviedol, že predloženie žiadosti o schválenie použitia vojenskej sily proti IS očakáva v Kongrese už v najbližších dňoch, pričom vyzval na urýchlenie pomoci pre Jordánsko.

John Boehner
Zobraziť galériu (2)
John Boehner  (Zdroj: SITA)

"Očakávam, že záležitosť nám bude predložená na schválenie v najbližších dňoch. Bude tomu predchádzať séria náročných diskusií," uviedol republikán Boehner, ktorý zároveň vyzval na urýchlenú pomoc Jordánsku vo svetle najnovšieho vývoja, keďže pred niekoľkými dňami zverejnil IS video s vraždou jordánskeho pilota.

"Jordánsko je jedným z našich najbližších spojencov v danom regióne. Na vybavenie čaká obrovské množstvo záležitostí, ale urýchlenie procesu prostredníctvom byrokratického aparátu by iste pomohlo Jordáncom v týchto veľmi núdznych časoch. Úprimne verím, že iniciatívu podporí celý Kongres," prízvukoval Boehner.

Jordánsky minister zahraničných vecí Násir Džúda v rozhovore pre stanicu CNN uviedol, že štvrtkový zásah jeho krajiny voči IS v Sýrii bol iba začiatkom odplaty za upálenie zajatého pilota Muáza Kasásbu začiatkom januára. Jordánsko podľa neho "zvyšuje vklad" a zapája do boja proti militantom "všetko, čo má". Jordánske ozbrojené sily oznámili, že v Sýrii nasadili proti islamistickým extrémistom desiatky bojových stíhačiek, ktoré tam útočili na ich muničné sklady a výcvikové tábory.

USA vedú medzinárodnú koalíciu proti IS. Obama vlani v auguste odštartoval vzdušné útoky proti týmto extrémistom v Iraku a Sýrii. Jeho kabinet oznámil, že kampaň je legálna a založená na schválení prijatom za mandátu bývalého prezidenta Georgea W. Busha pre vojnu v Iraku a boje proti al-Káide a jej pridruženým skupinám.

Zákonodarcovia predložili návrh legislatívy o nových sankciách voči KĽDR 

Americkí zákonodarcovia vo štvrtok predložili legislatívu rozširujúcu sankcie voči KĽDR zavedením prísnejších trestov pre medzinárodné spoločnosti, ktoré obchodujú s Pchjongjangom. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenované vládne zdroje. Návrh zákona odobruje postih pre ľudí aj firmy mimo územia Spojených štátov. Súčasné sankcie sú v prevažnej miere zamerané na občanov USA a americké spoločnosti.

Iniciatíva presadzovaná republikánmi i demokratmi reflektuje znepokojenie Kongresu ohľadom vlaňajšieho kybernetického útoku na spoločnosť Sony Pictures, ktorý sa pripisuje Pchjongjangu. Legislatíva oprávňuje americké úrady zmraziť účty v USA spoločnostiam, ktoré majú priame väzby na ilegálne aktivity KĽDR, vrátane jadrového programu. Postihnuteľné budú aj subjekty, ktoré poskytujú severokórejskej vláde tvrdú menu.

"Účelom návrhu zákona je znova dať prezidentovi podnet k aktívnejšiemu konaniu na poli sankcií voči týmto spoločnostiam a tretím krajinám; ešte viac finančne oslabiť režim Severnej Kórey," tvrdia zdroje. KĽDR čelí tvrdým sankciám zo strany USA i OSN pre svoj jadrový program. Obama minulý rok uvalil na krajinu nové sankcie zacielené na odrezanie zostávajúcich napojení Pchjongjangu na medzinárodné finančné systémy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu