Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ruská razia v nezávislej krymskej televízii: Nechcú, aby ľudia videli a počuli!

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA – Ruské bezpečnostné sily podnikli dnes raziu v nezávislej krymskej televíznej stanici ATR, skonfiškovali tam vybavenie a zamestnancom oznámili, že hľadajú archívny záznam vlaňajšieho protiruského protestu.

Informovala o tom tlačová agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľov televízie. Na emotívne ladenom videu zverejnenom na internetovej stránke YouTube zástupkyňa riaditeľa Lilija Budzhurovová uviedla, že ozbrojení muži z ruského vyšetrovacieho výboru a predstavitelia protiteroristických síl sa objavili v televízii dnes skoro ráno. Budzhurovová dodala, že muži zhabali vybavenie, vrátane serverov s archívnymi záznamami zachytávajúcimi demonštráciu z februára 2014 proti obsadeniu Krymského polostrova Ruskom - čo si prakticky vynútilo ukončenie vysielania televíznej stanice.

ATR vznikla ako vôbec prvý televízny kanál venovaný krymským Tatárom, etnickej skupine s približne 300.000 príslušníkmi narodenými priamo v regióne, ktorí boli z neho deportovaní sovietskymi úradmi v roku 1944.

Televízia ATR vyjadrovala názory a obavy mnohých členov komunity krymských Tatárov a bola jednou z mála kritických hlasov voči krymskej vláde podporovanej Moskvou. Väčšina ukrajinských alebo nezávislých médií bola zatvorená alebo opustila polostrov už po ruskej anexii Krymu.

"Zdá sa, že úrady chcú zabrániť, aby nás ľudia videli, počúvali a aby sme rozprávali," vyhlásila Budzhurovová. "Ale my stále máme právo žiť v našej rodnej krajine a nikto nám ho nevezme," dodala.

Budzhurovová povedala, že ešte nie je jasné, či bude stanica zatvorená natrvalo. Webová stránka ATR dnes fungovala, ale vysielala západné filmy, nie prehľady správ.

OBSE kritizuje Moskvu za útok na tatársku televíziu

Ruské policajné jednotky vtrhli v pondelok do priestorov tatárskej televíznej stanice ATR na ukrajinskom polostrove Krym, ktorý v marci 2014 anektovalo Rusko. Krymskí Tatári, veľká etnická menšina v oblasti, ktorá väčšinovo odmieta pripojenie polostrova k Rusku, je od marca pod tlakom nových krymským orgánov podporovaných Ruskom. Ruský federálny vyšetrovací výbor, ktorý priamo spadá pod prezidenta Vladimira Putina, uviedol, že prehliadka priestorov televízie ATR súvisí s vyšetrovaním smrti dvoch miestnych obyvateľov počas minuloročného zhromaždenia. Predstaviteľ ATR povedal pre agentúru Reuters, že policajti začali prehliadku priestorov televízie o 11.00 a stále ešte trvá. Väčšina vysielania bola prerušená.

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) uviedla, že ATR musí mať povolené tak rýchlo, ako sa len dá pokračovať vo vysielaní. "Takýto krok je zásahom do slobody a nezávislosti média a nesmie byť tolerovaný," povedala zástupkyňa OBSE pre oblasť slobody a médií Dunja Mijatovičová v stanovisku. Ruský vyšetrovací výbor uviedol, že podľa neho ATR má záznam zhromaždenia na Kryme z 26. februára 2014, počas ktorého boli zranení členovia proruskej skupiny a dvaja z nich zomreli. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu