Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Česi pobúrili moslimov: Symbol leva uráža Alaha, ponížene ustúpili a zbavili sa ho!

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: Twitter)

PRAHA - Česi urazili Alaha! Nepríjemného prekvapenia sa naši bratia dočkali z Pakistanu, odkiaľ im prišla správa, že symbol českého leva obsahuje urážku najvyššieho boha moslimov. Skoro tak vyvolali nepokoje a štrajk. Nakoniec sa Česi rozhodli pre toto riešenie.

Dali si šiť nové lopty, ale dočkali sa nepríjemného prekvapenia. Fabrika, kde ich šijú, sa nachádza v Pakistane a tamojší moslimovia zostali pobúrení, keď uvideli športové logo. V znaku českého leva, konkrétne jeho chvoste, našli nápis veľmi podobný nápisu Alaha v arabčine. Takúto loptu odmietli vyhotoviť a tak zostalo na ragbistoch, aby tento problém vyriešili. Urazili tak ich najvyššieho boha a boja sa následkov. Česká ragbiová únia preto ustúpila a logo vypustila, na lopte bude iba nápis "České ragby".

Logo českých ragbistov
Zobraziť galériu (7)
Logo českých ragbistov  (Zdroj: Facebook)

Česi si to dovtedy vôbec nevšímali, upozornili ich až vtedy, keď im oznámili, že ich lopty im preto neušijú. Informovala o tom Česká televízia. Moslimovia sa boja, že by logo mohlo vyvolať búrku nepokojov, ktorá by mohla viesť dokonca aj ku štrajku.

Česi pobúrili moslimov: Symbol
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: repro foto ČT24, Facebook)

Logo vzniklo už pred štyrmi rokmi a všetci odborníci to hodnotili kladne. Tvorcovia pritom odmietli, že by urážku moslimov zamýšľali. Ani ich to len nenapadlo. Pre Českú televíziu sa nad týmto rozhodnutím zamýšľal aj religionista Ivan Odilo Štampach. "Vidieť v tom nejakú urážku, tomu neverím," povedal ČT24.

Moslimom vadí práve táto časť chvosta
Zobraziť galériu (7)
Moslimom vadí práve táto časť chvosta  (Zdroj: repro foto ČT24, Facebook)

Predseda Ústredia českých moslimských obcí Muneeb Hassan Alrawi dáva za pravdu Pakistancom. Podľa neho majú právo to odmietnuť. "Myslím, že majú na to právo. Nech to vyrobia niekde inde," vyjadril sa Alrawi.

Po arabsky napísaný Alah
Zobraziť galériu (7)
Po arabsky napísaný Alah  (Zdroj: repro foto ČT24, Facebook)

Českí ragbisti sa nakoniec zachovali zmierlivo a logo z lopty vypustili. No na ich ostatnej športovej výstroji zostáva. Zaujímavosťou je fakt, že ragbisti sa v blízkej dobe vydajú na zápas do Izraela a začali zisťovať, či by toto logo nemohlo pohoršovať aj tam.

Znak českých ragbistov a znak Alaha
Zobraziť galériu (7)
Znak českých ragbistov a znak Alaha  (Zdroj: repro ČT 24)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu