Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Chystajú sa ďalšie protesty proti Charlie Hebdo: Do ulíc príde vyše milión ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

GROZNYJ - Zrejme až vyše milión ľudí bude v pondelok protestovať v čečenskej metropole Groznyj proti zverejňovaniu karikatúr proroka Mohameda, oznámil v sobotu čečenský prezident Ramzan Kadyrov na svojej internetovej stránke.

Podľa agentúry TASS uviedol, že pôvodne sa na 19. januára očakávala účasť do 500.000 ľudí. Avšak podľa najnovších informácií počet protestujúcich prekročí milión, keďže do mesta prídu ľudia aj z iných ruských regiónov. Kadyrov zdôraznil, že považuje za osobného nepriateľa každého, kto podporuje právo francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo a ďalších médií urážať náboženské cítenie 1,5 miliardy moslimov. "Ale nesmieme podľahnúť provokáciám. Násilie nie je spôsob riešenia. Nie je to náš spôsob boja proti nemorálnym ľuďom. Musíme ukázať jednotu a lásku k prorokovi. To bude najlepšia odpoveď," napísal čečenský prezident.

Demonštrácie proti Charlie Hebdo vrú: Vypálené kostoly a ďalší mŕtvi

Najmenej traja ľudia prišli o život pri včerajších protestoch proti francúzskemu satirickému týždenníku Charlie Hebdo v nigerskom hlavnom meste Niamey. Počet obetí počas dvojdňových nepokojov sa tak vyšplhal na osem, oznámila agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne policajné zdroje. Dvojica obhorených tiel sa nachádzala vo vnútri vypáleného kostola na predmestí tejto metropoly, zatiaľ čo telo mŕtvej ženy objavili v bližšie nešpecifikovanom bare. Predpokladá sa, že obeť sa udusila následkom slzotvorného plynu a dymu. Celkovo dnes v Niamey dav protestujúcich podpálil približne sedem kostolov.

 Rozvášnená masa ľudí zaútočila tiež na tamojšiu policajnú stanicu a podpálila niekoľko policajných áut. V bezpečí neboli ani obchody, bary či prevádzky firmy Orange. "Všetko, čo symbolizuje Francúzsko, v Nigeri zmizne, kým sa upokojíme," uviedol jeden z protestujúcich, ktorého citovala agentúra DPA. Francúzske veľvyslanectvo odporučilo obyvateľom zostať doma. Piatkové demonštrácie v nigerskom meste Zinder si vyžiadali päť mŕtvych a vyše 50 zranených. Dav podpálil miestne kultúrne stredisko a niekoľko ďalších budov, symbolicky spálil francúzsku štátnu zástavu a vyraboval tri kresťanské kostoly. "Ak bude Charlie Hebdo pokračovať v uverejňovaní karikatúr proroka Mohameda, usporiadame ďalšie demonštrácie," povedal pre DPA jeden z prítomných protestujúcich.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu