Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Veľké zatýkanie v Európe: Policajti zasahujú vo Francúzsku, v Nemecku aj Belgicku!

Protiteroristický zásah v Bruseli Zobraziť galériu (3)
Protiteroristický zásah v Bruseli (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Dvaja zabití pri protiteroristickej operácii v meste Verviers na východe Belgicka boli bojovníci za džihád, ktorí sa vrátili z bojísk v Sýrii. Uviedla to tlačová agentúra Belga, podľa ktorej členovia tejto teroristickej bunky plánovali útoky na ciele v Bruseli podobné útokom z minulého týždňa v Paríži.

Belgická rozhlasová a televízna stanica RTBF už vo večerných hodinách oznámila, že zásah protiteroristického komanda proti teroristickej bunke vo Verviers, ktorý sa odohral krátko pred 18.00 h, si vyžiadal dve obete a jedného zraneného. Na oficiálnej tlačovej konferencii federálnej polície neskôr potvrdili, že policajné sily nehlásia žiadne straty ani zranenia.

K zabitiu podozrivých došlo počas prestrelky na uliciach v okolí železničnej stanice tohto 55-tisícového mesta, keď sa bránili zatknutiu. Podľa svedkov bolo v tejto oblasti počuť viacero detonácií a prestrelku. Policajné zdroje potvrdili, že išlo o skupinu podozrivých, ktoré úrady sledovali po ich návrate zo Sýrie, kde bojovali po boku radikálnych moslimských skupín.

Protiteroristický zásah v Bruseli
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Podozrenie, že sledované osoby sa chystajú spáchať ozbrojené útoky v Bruseli, bolo potvrdené na základe odpočúvania ich telefonickej konverzácie. Policajné orgány potvrdili, že išlo o rozsiahlejšiu akciu, ktorá dnes v podobe domových prehliadok prebiehala súčasne na viacerých miestach, vrátane centrálnej časti Bruselu a v bruselskej štvrti Molenbeek, kde žije početná skupina moslimských prisťahovalcov.

 

Policajné orgány priznali, že v priebehu dňa došlo k sérii zatknutí podozrivých osôb, detaily o ich identite však vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie neprezradili. Federálny Úrad na kontrolu hrozieb v Belgicku (OCAM) oznámil, že zvýšil stupeň pohotovosti pred teroristickými útokmi z úrovne dva na úroveň tri až štyri, najmä v okolí policajných staníc a súdov. Belgicko má z krajín EÚ vo vzťahu k celkovej populácii najväčší počet bojovníkov, ktorí odišli do Sýrie alebo na územie kontrolované militantnou organizáciu Islamský štát.

Protiteroristický zásah v Bruseli
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Polícia zatkla 13 podozrivých z terorizmu, našli sa zbrane i uniformy 

Trinásť osôb zatkla belgická polícia počas protiteroristického zásahu proti podozrivým džihádistom, informovala agentúra DPA. Identifikácia dvoch zastrelených podozrivých vo východobelgickom meste Verviers stále prebieha, uviedol hovorca bruselskej prokuratúry Eric van der Sypt. Vo Vierviers sa okrem iného našli samopaly typu Kalašnikov AK47, munícia, výbušniny a policajné uniformy.

Hovorca podľa DPA potvrdil predchádzajúce informácie, že boli v Belgicku plánované atentáty proti polícii. Ako spresnil, neexistuje zjavné spojenie medzi minulotýždňovými útokmi islamských extrémistov v Paríži, píše agentúra Reuters.

V Belgicku a Holandsku preventívne uzavreli židovské školy 

V Belgicku platia dnes sprísnené bezpečnostné opatrenia súvisiace so štvrtkovou protiteroristickou operáciou na východe krajiny. Informuje o tom agentúra DPA.  V rámci druhého najvyššieho stupňa pohotovosti, vyhláseného na celom území krajiny, boli uzavreté židovské školy v Bruseli a Antverpách. Mnohé policajné stanice v Bruseli a ďalších mestách sú dočasne pre verejnosť uzavreté a pozastavené boli aj individuálne policajné hliadky. 

V súvislosti so štvrtkovou protiteroristickou operáciou v Belgicku dnes preventívne uzavreli aj jedinú ultraortodoxnú školu na území Holandska, ktorá sa nachádza v Amsterdame. Stupeň bezpečnostnej pohotovosti v krajine bol preventívne zvýšený z druhého na tretí stupeň na štvorstupňovej škále.      

Belgická vláda má ešte dnes rokovať o tom, aké opatrenia prijať na zamedzenie prípadným ďalším teroristickým útokom. Polícia tiež podnikla viacero razii v Bruseli a na jeho predmestiach, pričom zatkla jedného podozrivého.  

Polícia v Paríži uzavrela železničnú stanicu, poplach bol falošný 

Železničnú stanicu Gare de l'Est v Paríži dnes ráno evakuovali z obavy pred teroristickým útokom, keď sa na jednom z nástupíšť našla batožina, ku ktorej sa nikto nehlásil. V súlade s plánom Vigipirate polícia z rušnej železničnej stanice a priľahlého okolia evakuovala všetky osoby a areál uzavrela.

Zastavená bola aj železničná premávka, ktorú obnovili až po hodine - okolo 09.30 h -, keď sa ukázalo, že ide o falošný poplach. Podľa rozhlasovej stanice France Info evakuácii predchádzal anonymný telefonát. Na mieste zasahovali policajní pyrotechnici.

Polícia v Berlíne zadržala dvoch Turkov podozrivých z terorizmu 

Dvoch Turkov zadržala dnes polícia v Berlíne v rámci záťahu proti podozrivým z terorizmu. Informovala o tom agentúra DPA. Podľa prokuratúry čelia dvaja podozriví vo veku 41 a 43 rokov, ako aj ďalší traja muži podozreniam z prípravy závažného násilného činu v Sýrii. Zároveň robili nábor pre teroristické milície organizácie Islamský štát (IS), potvrdila nemecká polícia.

Na žiadosť berlínskej prokuratúry polícia prehľadala 11 bytov v mestských častiach Moabit a Wedding. Na záťahu sa zúčastnilo 250 úradníkov a tri komandá osobitného určenia. Zadržaný 41-ročný Ismet D. je samozvaným  "emirom" islamistickej skupiny v mestskej časti Berlín-Tiergarten. Skupina pozostáva predovšetkým z Turkov a ruských občanov čečenského a dagestatského pôvodu.

Podozrivý podľa prokuratúry skupinu radikalizoval prostredníctvom vlastnej "islamskej výučby" a pripravoval ju na účasť v džiháde proti "neveriacim" v Sýrii. Ďalší zatknutý, 43-ročný Turek Emin F., bol v skupine zodpovedný za financie a čelí podozreniam, že jej členov podporoval v cestovaní do Sýrie a ponúkal peniaze za vykonanie ťažkých násilných činov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu