Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šéf moslimov v Česku pobúril verejnosť v priamom prenose: Za teroristami je Západ!

Muhamed Abbas
Muhamed Abbas (Zdroj: čt24)

PRAHA - Máme sa báť islamu? To bola nosná otázka televíznej relácie Hyde Park, do ktorej prijal pozvanie riaditeľ českej moslimskej únie Muhamed Abbas. Ten však svojimi názormi nielen pobúril, ale aj vystrašil ľudí, ktorí sa ešte nespamätali z brutality teroristického útoku v Paríži. Novinári hovoria o Abbasovej „mediálnej samovražde“.

Muhamed Abbas moslimom ešte viac pokazil renomé a spustil lavínu kritiky, myslia si viacerí odborníci. Napriek tomu, že sa v úvode relácie dištancoval ako zástupca moslimov od teroristických útokov, vnímal ich ako konšpiráciu. Ten posledný ho podľa jeho slov vystrašil: „Bolo to zvláštne, bol to prvý útok na noviny a je mi to ľúto. Ľudí a ich rodín. Bolo to pre mňa prekvapením.“

Karikatúra moslimov urazila

Francúzi však takýto útok čakali, sám šéfredaktor Charlie Hebdo ho predvídal. Ako potvrdil aj Abbas, moslimovia majú problém akceptovať  iróniu namierenú proti prorokovi Mohamedovi. „Je to súčasne reakcia na útoky armád západného sveta na krajiny s islamom. Európa s nami bojuje a ešte nás aj uráža,“ povedal na margo útoku a zároveň podotkol, že zabíjanie nie je súčasťou správneho konania moslima. Potom však dával do súvislosti slová Ježiša Krista, ktorý odsúdil kameňovanie, s kameňovaní praktizovaným podľa islamského práva. Abbas zle interpretoval výrok: „Nech prvý hodí kameňom ten, kto je bez viny.“ Kameňovanie bolo podľa neho bežnou súčasťou starozákonných trestov.

Terorizmus je dielom Západu

Podľa Abbasa je možné, že za teroristickými útokmi stoja západné krajiny. Aj ten z 11. septembra 2001 považuje za „umelo vyrobený“ Američanmi, čím sa priklonil k šíriteľom konšpiračných teórií. Samotná teroristická skupina al-Káida sa totiž k útoku priznala. Podľa Abbasa sa však istý americký novinár zhováral z Usámom bin Ládinom, ktorý sa mu zdôveril, že al-Káida za útokom v New Yourku nestojí, pretože nezabíja nevinných civilistov. Dodal, že 30 % Američanov si myslí, že za útokom je federálna vláda.

Abbas ďalej prekvapil tvrdením, že „Islamský štát je napojený na zahraničné tajné služby“ a aj tento posledný útok môže byť ich dielom. Takisto podľa Abbasa existuje podozrenie, že Abú al-Bagdad, hlava Islamského štátu, je v skutočnosti americkým agentom. Má to dokazovať fakt, že islamisti nezabíjajú amerických vojakov. Abbas súčasne spochybnil, či boli surovo popravení americkí rukojemníci skutočne zavraždení.

Šaría v Európe

Na záver šéf českej moslimskej únie priznal, že by si želal nielen on, aby mohli moslimovia v Európe dodržiavať právo šaría. Islam je podľa neho mierumilovné náboženstvo a moslimovia nikoho nenútia, aby sa naň obrátil. Žiť podľa zásad zakotvených v Koráne je pre moslima posvätné a preto by privítal možnosť praktizovať islam v Európe podľa princípov, ktoré priniesol prorok Mohamed.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu