Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vedci testovali nadšencov konšpiračných teórií: Výsledok predčil aj najbláznivejšie očakávania!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

RÍM - Aj vo svete, ktorý ovládajú ilumináti, občas do éteru unikne tajná informácia o tom, ako chcú zlikvidovať alebo podrobiť si ľudstvo. Ak ste ešte nepočuli o chemtrails, je načase, aby ste otvorili oči a nenechali sa klamať. Takto uvažujú ľudia, ktorí svoj kritický rozum v dobrej viere odovzdali konšpiračným teóriám, zistili vedci, ktorým sa analýzou užívateľov sociálnych sietí podarilo dokázať, ako ľahko sa dajú oklamať.

Internet je rozpínavou zmesou názorov a poloprávd, ktoré sa dokážu šíriť neobyčajne rýchlo a účinne. A niektoré z nich sú nákazlivejšie ako chrípka. Talianski vedci zistili, že až okolo 80 percent lajkov a komentárov konšpiračných teórií na sociálnych sieťach pochádza od užívateľov, ktorí ich aktívne vyhľadávajú, informuje Plosone.org. Konzumenti a šíritelia konšpiračných teórií sa zameriavajú na správy s odlišným obsahom, teda takým, ktorý ide proti oficiálnemu prúdu. Zložitosť skutočnosti sa snažia vysvetľovať ako sprisahanie, ktoré majú na svedomí jednotlivci, skupiny alebo organizácie so zámerom manipulovať verejnou mienkou.

Prestížny magazín odhalil útok ruskej propagandy na Slovákov: Vymývanie mozgov!

Vedci testovali nadšencov konšpiračných
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock)

Vedci jednoduchou analýzou správania užívateľov sociálnych sietí zistili, že ľudia, ktorí okrem iného odmietajú spojitosť medzi HIV a AIDS veria, že AIDS zámene vytvorila americká vláda, aby mohla regulovať africkú populáciu. V poslednej dobe sa vynorili aj teórie o súvislosti autizmu s očkovaním, mätúce informácie o globálnom otepľovaní a tajných chemických postrekoch. Keď k tomu vedci pridali správu o objave zdroja nekonečnej energie, konšpirátori im sadli na lep! Ďalšouzs absolútne vyfabulovaných správ bola informácia, že postreky chemtrails obsahujú Viagru! Väčšina tých, ktorí tieto vymyslené správy lajkovali, boli fanúšikmi stránok s konšpiračnými teóriami.

Vedci testovali nadšencov konšpiračných
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock)

Vedci sa výskumom snažili odhaliť typického fanúšika konšpiračných teórií, ktorý má nízku toleranciu k nepodloženým vykonštruovaným informáciám. Sledovali teda aktivitu užívateľov na Facebooku; mieru ich lajkovania, komentovania a zdieľania článkov. Ukázalo sa, že užívatelia, ktorí majú vzťah ku konšpiračným teóriám, majú tendenciu ovplyvňovať ostatných najmä v rámci svojej komunity, kým užívatelia sledujúci vedecké novinky majú sklon vyjadrovať sa skôr mimo svoju komunitu. Vedci vyprodukovali až 4 709 falošných tvrdení na testovacej sprisahaneckej stránke, aby sledovali správanie respondentov. Zistili, že tí, ktorí nie sú imúnni voči konšpiračným teóriám, majú oveľa menší sklon k overovaniu dôkazov a ľahko sa s nimi stotožňujú. Naopak, antikonšpiračne naladení užívatelia môžu svojím skepticizmom prehliadnuť aj skutočný dôkaz, avšak mnohé nepravdivé tvrdenia sa im darí vyvracať hľadaním racionálneho vysvetlenia. 

Vedci testovali nadšencov konšpiračných
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu