Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Sýria vyzvala OSN, aby zaviedla proti Izraelu sankcie za nálety pri Damasku

Boje pri Damasku si vyžiadali desiatky mŕtvych
Boje pri Damasku si vyžiadali desiatky mŕtvych (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Sýria požiadala v pondelok Bezpečnostnú radu OSN o uvalenie sankcií na susedný Izrael. Sýria tak urobila deň po obvineniach, že židovský štát bombardoval oblasti neďaleko medzinárodného letiska v sýrskej metropole Damask a tiež mesto Dimás pri libanonskej hranici. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Izrael podnikol nálety v Sýrii už viackrát od začiatku tamojšieho trojročného konfliktu, pričom väčšinou ničil zbrane, napríklad rakety, ktoré boli podľa izraelských predstaviteľov určené ich dlhodobému zarytému nepriateľovi - militantnému hnutiu Hizballáh v Libanone.

V liste generálnemu tajomníkovi OSN Pan Ki-munovi a predstaviteľovi afrického Čadu, súčasnej predsedajúcej krajine BR OSN, Sýria napísala, že "ani takáto agresia ju zastaví v boji proti terorizmu vo všetkých jeho podobách a prejavoch na celom území Sýrie".

"Sýrska arabská republika zároveň vyzýva medzinárodné spoločenstvo a bezpečnostnú radu, aby prevzali na svoje plecia zodpovednosť a rázne odsúdili brutálny útok a prestali ho skrývať za akúkoľvek zámienku," uvádzalo sa v liste.

"Sýria takisto vyzýva na zavedenie tvrdých sankcií proti Izraelu... a žiada, aby boli podniknuté všetky opatrenia stanovené Chartou OSN, ktoré zabránia Izraelu v páchaní takýchto agresívnych akcií," uvádzalo sa ešte v liste.

Izrael sa v sýrskej občianskej vojne nestavia na žiadnu stranu a verejne nepotvrdil bombardovanie na sýrskom území. Takouto politikou sa chce vyhnúť vyprovokovaniu odvetných operácií.

Sýria tiež obvinila Izrael, že nálety podnikol preto, "aby zakryl svoje vnútorné spory a odlákal pozornosť od pádu izraelskej koaličnej vlády a od izraelskej extrémistickej politiky, predovšetkým od pokračujúcej okupácie arabského územia".

Ciele v Sýrii bombarduje aj koalícia vedená Spojenými štátmi, ktorá sa zameriava na militantnú organizáciu Islamský štát (IS), teda na jedného z najväčších nepriateľov sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Sýrska vojna sa začala prodemokratickým hnutím, ktoré prerástlo do ozbrojeného povstania proti Asadovi a vyvolalo viaceré regionálne konflikty. Podľa OSN zahynulo vo vojne už približne 200.000 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu