Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Filipíny zasiahol ničivý tajfún Hagupit: Zahynuli traja ľudia!

Silný tajfún hagupit zasiahol Filipíny Zobraziť galériu (8)
Silný tajfún hagupit zasiahol Filipíny (Zdroj: SITA)

MANILA - Najmenej traja ľudia prišli o život a dvaja utrpeli zranenia v strednej časti Filipín, ktorú zasiahol silný tajfún Hagupit. Oznámila to dnes agentúra DPA.

Vietor odnášal strechy domov a vyvracal stĺpy elektrického a telefónneho vedenia. Niektoré dediny stratili kontakt s vonkajším svetom. Milióny ľudí zostali bez elektriny a do tmy sa ponorili celé provincie. Zatiaľ však nie sú hlásené materiálne škody veľkého rozsahu.

Tajfún, sprevádzaný silným dažďom a nárazmi vetra do 210 kilometrov za hodinu, dorazil na pevninu v sobotu večer v provincii Východný Samar. Nad pevninou výrazne zoslabol, avšak jeho ničivý potenciál zostáva stále veľký. Filipíny budú vyčíňaniu búrky vystavené až do pondelka.

Filipínska armáda so 120.000 vojakmi je v stave najvyššej pohotovosti, aby mohla okamžite zasiahnuť a pomôcť pri katastrofe. Okrem iného hliadkuje pri supermarketoch a na hlavných cestách, aby zabránila rabovaniu a chaosu.

Silný tajfún hagupit zasiahol
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Do evakuačných centier sa uchýlilo viac ako 716.000 obyvateľov z 30 provincií. Ďalšie tisíce uviazli na letiskách a v prístavoch v dôsledku ochromenia leteckej a námornej dopravy. Hagupit ohrozuje rovnaké oblasti Filipín ako supertajfún Haiyan, ktorý si vlani v novembri vyžiadal najmenej 6300 mŕtvych a 1000 nezvestných. O strechu nad hlavou vtedy prišli štyri milióny ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu