Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Ruské vzdušné sily ohrozujú civilné lietadlá, vyhlásil americký veľvyslanec

Douglas Lute Zobraziť galériu (2)
Douglas Lute (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Ruské vojenské lietadlá sú hrozbou pre civilnú letovú prevádzku, keďže posádky vypínajú komunikačné zariadenia a neoznamujú svoje letové plány. Veľvyslanec USA pri NATO Douglas Lute to vyhlásil na pondelňajšej tlačovej konferencii v Bruseli, kde hovoril o "mnohopočetných" prípadoch, keď boli ruské stroje pre letových dispečerov prakticky neviditeľné.

Takéto konanie je podľa neho "nezodpovedné, predstavuje hrozbu pre civilné letectvo a ukazuje, že Rusko hrubo porušuje medzinárodné normy". Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyzval Rusko, aby postupovalo "zodpovednejším spôsobom", a obavy z ruských prieskumných letov vyjadrila taktiež Británia.

Jens Stoltenberg
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Severoatlantická aliancia od roku 2013 zaznamenáva zvýšenú aktivitu ruského letectva v blízkosti svojich hraníc, ktorá je v súčasnosti spájaná s napätím vo vzťahoch medzi Východom a Západom pre krízu na Ukrajine. Stoltenberg v novembri povedal, že lietadlá NATO od začiatku roka 2014 vyslali k ruským strojom viac ako 400-krát, čo predstavuje 50-percentný nárast oproti roku 2013. Podľa nemenovaného diplomata sa pritom zvyšuje riziko mimoriadnej udalosti, keďže armády 28-členného bloku dnes už nevedia odhadovať postupy, ktoré boli bežné v ére studenej vojny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu