Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Začala sa celosvetová konferencia OSN o boji proti zmenám podnebia

(Zľava) Peruánsky minister životného prostredia Manuel Pulgar, peruánsky prezident Ollanta Humala a minister školstva Jaime Saavedra.
(Zľava) Peruánsky minister životného prostredia Manuel Pulgar, peruánsky prezident Ollanta Humala a minister školstva Jaime Saavedra. (Zdroj: SITA)

LIMA - V peruánskej metropole Lima sa v pondelok začala takmer dvojtýždňová klimatická konferencia OSN, ktorej sa zúčastňujú zástupcovia takmer všetkých štátov sveta. Cieľom konferencie je uzavrieť novú celosvetovú dohodu o globálnom otepľovaní. Informovala o tom agentúra Reuters.

Delegáti zo 195 krajín budú na v poradí 20. zasadaní konferencie zmluvných strán (COP-20) Rámcovej zmluvy OSN o zmene klímy rokovať o konečnej podobe globálnej dohody o podnebí, ktorá by mala byť podpísaná koncom roka 2015 v Paríži. Do platnosti by potom táto celosvetová dohoda mala vstúpiť v roku 2020. 

Bez takejto komplexnej dohody by podľa agentúry Reuters bolo nesmierne obťažné čeliť globálnemu otepľovaniu, a preto je hlavným cieľom konferencie dosiahnuť kompromis v oblasti znižovania emisií skleníkových plynov, ktorý by viedol k obmedzeniu nárastu globálnej teploty na najviac dva stupne Celzia oproti predindustriálnej ére.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu