Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Čína odmieta povoliť návštevu britských poslancov v Hongkongu

Richard Ottaway
Richard Ottaway (Zdroj: YouTube)

LONDÝN - Čína odmieta povoliť návštevu britských poslancov v Hongkongu. Členovia dolnej komory britského parlamentu chceli preskúmať vzťahy medzi Veľkou Britániou a jej bývalou kolóniou, avšak pohrozili im zákazom vstupu, oznámil poslanec Richard Ottaway v nedeľu večer. Informovala o tom agentúra DPA

Británia odovzdala Hongkong Číne v roku 1997. V terajšom osobitnom samosprávnom území prebiehajú už viac než dva mesiace prodemokratické protesty, pri ktorých opakovane dochádza k zrážkam s políciou.

Ministerstvo zahraničných vecí v Londýne uviedlo, že je "poľutovaniahodné", keď Čína nechce povoliť návštevu britskej poslaneckej komisie. Toto stanovisko rezort podľa vyhlásenia adresoval čínskym úradom "na najvyššej úrovni".

Cez víkend prodemokratickí aktivisti v Hongkongu znova vystupňovali svoje aktivity, keď sa pokúsili obsadiť priestory v okolí niektorých vládnych budov, čo vyvolalo nové potýčky s poriadkovými silami. Išlo o piatu noc nepokojov, odkedy úrady nechali začiatkom týždňa zrušiť veľký protestný tábor vo štvrti Mongkok. V meste boli nasadené tisíce policajtov.

Stúpenci demokratického hnutia požadujú zmeny volebnej reformy prijatej vládou v Pekingu. Podľa nej sa majú v roku 2017 v Hongkongu prvýkrát uskutočniť voľby šéfa administratívy, avšak voliči budú mať na výber iba z kandidátov preverených osobitným výborom čínskeho parlamentu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu