Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

FOTO, ktoré rozplakalo svet: Objatie na rasovom proteste vo Fergusone zasiahne aj vás!

Dojímavé foto z Fergusonu Zobraziť galériu (5)
Dojímavé foto z Fergusonu (Zdroj: Johny Nguyen)

FERGUSON - V americkom meste Ferguson to miestami vyzerá ako na bojovom poli. Silné vášne tu rozdúchal prípad zastrelenia černošského chlapca belošským policajtom, ku ktorému došlo ešte v auguste. Preto fotografia, ktorá sa v sobotu objavila na internete, pôsobí v tejto súvislosti ako balzam na dušu.

Sociálnymi sieťami koluje dojímavá fotka, na ktorej je zachytený biely policajný seržant Bret Barnum s helmou na hlave, ako objíma uplakaného dvanásťročného Devonta Harta afroamerického pôvodu. Záber ako prvý zverejnil jeden z oregonských denníkov a v priebehu niekoľkých hodín ju zdieľalo viac ako 150 tisíc užívateľov.

Dojímavé foto z Fergusonu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Johny Nguyen)

Autorom záberu je fotograf na voľnej nohe Johny Nguyen. Vznikla počas utorňajšieho protestu proti rozhodnutiu veľkej poroty v Missouri nevzniesť obvinenia voči policajnému dôstojníkovi Darrenovi Wilsonovi v prípade streľby na Michaela Browna. Barnum pre médiá uviedol, že chlapca objal po tom, ako si ho všimol v dave, keď so slzami v očiach držal ceduľu s nápisom "Free Hugs", čiže Objatia zadarmo.

"Najprv sa ho pýtal, aký je jeho obľúbený predmet v škole a čo rád robí cez leto. Potom sa ho spýtal, prečo plače. A to môjho syna úplne dostalo. Bol to jeden z najsilnejších zážitkov, aké som ako matka zažila," povedala Devontova mama Jen.

Policajt, ktorý vo Fergusone zastrelil mladého černocha, odišiel zo služby

Belošský policajt Darren Wilson, ktorý v lete v americkom meste Ferguson zastrelil mladého černocha, ukončil svoj pracovný pomer s tamojším policajným zborom. Prípad vyvolal v USA veľké nepokoje. Wilson čerpal dovolenku od 9. augusta, kedy došlo k streľbe. Jeho odchod od fergusonskej polície oznámil v sobotu jeden z jeho obhajcov, ktorý spresnil, že rezignácia nadobudla okamžitú platnosť. Veľká porota strávila vyše tri mesiace vyhodnocovaním dôkazov a v pondelok oznámila, že Wilsona v danej veci neobviní.

Demonštranti protestujú priamo v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Protesty vo Fergusone
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Ulice Fergusonu, ale aj
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Podľa vlastných slov sa 28-ročný policajt pri zákroku obával o svoj život, keďže 18-ročný Michael Brown ho udrel a siahol po jeho služobnej zbrani.

FOTO, ktoré rozplakalo svet:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Ministerstvo spravodlivosti prípad stále vyšetruje na federálnej úrovni ohľadom možného porušenia ľudských práv, ako aj zaužívané metódy fergusonského policajného oddelenia.

Wilson pre denník St. Louis Post-Dispatch uviedol, že odchádza z "vlastnej slobodnej vôle" po tom, ako mu jeho policajné oddelenie oznámilo, že dostalo vyhrážky týkajúce sa ďalšieho násilia, ak ostane naďalej v službe. Prípad znova rozdúchal celonárodnú diskusiu o rasových vzťahoch a policajnej moci v Spojených štátoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu