Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovensko prijalo ďalších dvoch väzňov z amerického Guantanáma: Dokopy za Fica už ôsmich!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Spojené štáty americké prepustili z väzenia na svojej vojenskej námornej základni Guantánamo na Kube, ktoré chcú uzavrieť, päť väzňov. Dvoch z nich poslali na Slovensko a troch do Gruzínska.

Po ich prepustení, ktoré dnes oznámil Pentagón, zostáva na Guantáname ešte 143 väzňov, informovala tlačová agentúra AP.  Podľa amerických predstaviteľov bude prepúšťanie väzňov pokračovať v rámci obnovených snáh prezidenta Baracka Obamu uzavrieť väzenie, ktoré otvoril na Guntáname jeho predchodca. Kongres zabránil presunu ktoréhokoľvek z väzňov do USA a obmedzil ich presun do zámoria, dodala AP.

Vyslanec amerického ministerstva zahraničných vecí Clifford Sloan sa pokúšal presvedčiť ďalšie krajiny, aby prijali niektorých z približne 90 väzňov, ktorí už nie sú považovaní za hrozbu. Sloan vydal vyhlásenie, v ktorom chváli Slovensko a Gruzínsko za prijatie uvedenej pätice mužov.

Je to už tretíkrát

Ministerstvo obrany USA oznámilo, že traja väzni z americkej vojenskej základne Guantánamo na Kube, ktorých prijala Slovenská republika, sú poslednými troma čínskymi občanmi ujgurskej národnosti, ktorých prepustili z Guantánama. Stalo sa tak koncom roka 2013. Hovorca Pentagónu kontradmirál John Kirby vtedy v oznámení uviedol, že troma prepustenými sú Yusef Abbas, Hajiakbar Abdulghupur a Saidullah Khalik.

"Spojené štáty sú vďačné vláde Slovenska za toto humanitárne gesto a jej ochotu podporiť snahy USA o uzavretie väzenského zariadenia na základni Guantanamo Bay," píše sa vo vyhlásení. "Tento presun a presídlenie je významným medzníkom v našej snahe uzavrieť väzenské zariadenie na základni."

Kirby dodal, že po prepustení trojice Ujgurov sa počet väzňov momentálne zadržiavaných v Guantáname znížil na 155.

Traja muži prevezení z Guantánama na Slovensko patrili k 22 Ujgurom, členom moslimskej menšiny žijúcej v západnej Číne, ktorých zadržali v Afganistane ako podozrivých spojencov Talibanu a poslali na základňu na Kube na vypočúvanie, uviedla tlačová agentúra AP.

Podľa amerického denníka New York Times uniknuté spisy týchto troch väzňov ukazujú, že armáda USA najneskôr v roku 2003 dospela k záveru, že nie sú spojení s al-Káidou ani s niektorým z lídrov Talibanu. O ich prepustení napokon rozhodol americký súd v októbri 2008.

Prvýkrát sme prijali väzňov z Guantanáma v roku 2010. Išlo o Egypťana, Tunisana a občana Azerbajdžanu, ktorí boli na Kube väznení približne osem rokov.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu