Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vystrašená Austrália: Pred stretnutím svetových vodcov k nám smerujú ruské vojnové lode!

Varyag Zobraziť galériu (3)
Varyag (Zdroj: Foto: TASR, SITA)

CANBERRA – Austrálska armáda spozorovala ruské námorné lode, ktoré mieria do medzinárodných vôd na severe krajiny. Podľa miestnych médií ide o prehliadku a demonštráciu sily pred blížiacim sa víkendom, kedy sa má stretnúť G20 skupina svetových vodcov.

Štyri ruské vojnové lode brázdia austrálske vody. Sprievod je vedený raketovým krížnikom Varyag, ide o vlajkovú loď ruskej pacifickej flotily.

Vystrašená Austrália: Pred stretnutím
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: TASR, SITA)

V oficiálnom vyhlásení sa hovorí, že austrálska obrana v súlade s medzinárodným právom, sledovala ruské lode. "Obrana pravidelne vykonáva hliadky a sleduje námorný priestor pri vstupe do Austrálie,“ cituje vyhlásenie news.com.au. "Pohyb týchto lodí je úplne v súlade s ustanoveniami podľa medzinárodného práva pre vojenské lode a pre výkon slobodnej plavby v medzinárodných vodách,“ píše sa vo vyhlásení.

Vystrašená Austrália: Pred stretnutím
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: TASR, SITA)

Ruské námorné lode boli predtým rozmiestnené pri príležitosti významných medzinárodných summitov, ako je stretnutie APEC v Singapure v roku 2009.

Vojnová loď z Ruskej pacifickej flotily tiež sprevádzala návštevu bývalého ruského prezidenta Dmitrija Medvedeva v San Franciscu v roku 2010.

G20 je skupina najväčších ekonomík sveta, ktorú prestavujú ministri financí a guvernéri centrálnych bánk. Na periodických schôdzach sa schádzajú aj predstavitelia vlád či hlavy štátov. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu