Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Osem krajín NATO v pohotovosti: Ruské stíhačky a bombardéry okolo Európy!

Suchoj Su-25
Suchoj Su-25 (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Severoatlantická aliancia v stredu uskutočnila niekoľko leteckých zákrokov po tom, čo zaznamenala intenzívnu aktivitu ruského letectva v európskom vzdušnom priestore. Oznámilo to dnes bruselské sídlo NATO. Incidenty zaznamenali nad Atlantickým oceánom, Čiernym morom, Severným morom a v Pobaltí, všade zachytili radary ruské armádne lietadlá. Vysoký stupeň pohotovosti preto v stredu vyhlásilo letectvo Dánska, Nemecka, Nórska, Portugalska, Turecka, Veľkej Británie, Fínska i Švédska. Od utorka musela Aliancia v európskom vzdušnom priestore zasiahnuť celkom štyrikrát.

Stroje krajín NATO vzlietli na štyroch rôznych miestach proti štyrom skupinám ruských vojenských lietadiel, ktoré operovali v oblastiach Baltského mora, Severného mora a Čierneho mora, uviedlo vo vyhlásení NATO. Ruské stroje neoznámili letový plán a neudržovali žiadny kontakt s civilným letectvom, čo podľa aliancie predstavovalo riziko pre civilné lety. 

Britský denník Financial Times uviedol, že najvážnejší incident sa odohral nad Severným morom. K nórskemu pobrežiu sa priblížili štyri ruské bombardéry typu TU-95 sprevádzané štvoricou servisných lietadiel. Nórske letectvo za nimi poslalo svoje lietadlá F-16. Šesť z ôsmich strojov sa potom otočilo a zamierilo späť do Ruska, dve lietadlá však pokračovali v ceste. Počas svojho letu okolo Európy postupne zamestnali tiež britské a portugalské letectvo, píše podľa českého portálu idnes.cz britský denník.

Radary v Litve zachytili pohyb dvoch ruských stíhačiek MiG-31 a piatich Suchojov.

Nad Čiernym morom museli vyraziť tureckí vojaci, ktorí dohliadali na manévre dvoch ruských bombardérov v sprievode bojových lodí. Piloti ruských strojov podľa veliteľstvo NATO nekomunikovali s civilnými ani vojenskými dispečérmi.

Na bezpečnostných leteckých misiách na sprevádzanie ruských lietadiel nad Európou sa podieľali armády Nórska, Británie, Portugalska, Nemecka a Turecka, dodala aliancia. Napätie medzi spojencami NATO a Ruskom stúplo na pozadí ukrajinskej krízy. Moskva najprv v marci cez zahraničné protesty anektovala ukrajinský Krym, potom podľa Západu začala podporovať proruských povstalcov na východe Ukrajiny v ich ozbrojenom stretnutí s Kyjevom. Rusko kvôli postupu na Ukrajine čelí medzinárodným sankciám.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu