Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Trapas českej polície: Vypočujte si ich hymnu z čias socializmu, prežila len jeden deň

Policajná hymna sa nepáči verejnosti ani policajtom Zobraziť galériu (3)
Policajná hymna sa nepáči verejnosti ani policajtom (Zdroj: Foto: Polícia, Facebook)

PRAHA – Nová česká policajná hymna poriadne otriasla verejnosťou. Mala sa stať symbolom polície, no zvolené tóny a text poriadne rozhnevali aj samotných policajtov. Náramne totiž pripomína budovateľské piesne z čias socializmu. Na internete sa rozpútala vášnivá diskusia proti novej hymne, český policajný prezident už dal pieseň prepracovať.

Česká polícia chce mať vlastnú hymnu, no nové prevedenie nadvihlo zo stoličky aj samotných policajtov. Na verejnosť prenikla pracovná verzia hymny s názvom V živote nestačí len snívať a mala sa stať novým policajným symbolom.

Reakcie na skladbu sú prinajmenšom rozporuplné, a to ako medzi širokou verejnosťou, tak aj medzi samotnými policajtmi. Na sociálnej sieti vznikla stránka Distancujeme se od Policejní hymny, kde sa ľudia vyjadrujú proti skladbe. Vytýkaná je najmä pompéznosť a veľkoleposť a nešťastne zvolený žáner, ktorý náramne pripomína budovateľské piesne.

Trapas českej polície: Vypočujte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: Facebook)

"Myslím, že hymna PČR je veľmi dobrý nápad, ale konečné poňatie je o pár rokov pozadu a väčšine ľudí z radov verejnosti pripomenie skôr budovateľské piesne zo skorších čias," povedal pre novinky.cz pražský policajt, ktorý chce zostať v anonymite. Iná policajtka dodáva "Mať vlastnú hymnu je určite zaujímavé. Avšak jej aktuálna podoba je hrozná a nepoznám vo svojom pracovnom okolí jediného policajta, ktorému by sa hymna páčila."

Skladba mala byť hraná najmä pri výnimočných príležitostiach. Hudbu zložil dirigent Hradnej stráže a polície Jan Zástěra, text napísal Martin Budek. Bola vytvorená ako zamestnanecké dielo, preto za ňu polícia platiť nebude. Kvôli ostrej nevôli ju český policajný prezident Tomáš Tuhý nakoniec v sobotu vrátil na prepracovanie.

Trapas českej polície: Vypočujte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: Polícia, Facebook)

"Pán policajný prezident na základe negatívnych reakcií samotných policajtov rozhodol pozastaviť a vrátiť na prepracovanie pracovnú verziu novej policajnej hymny, ktorá sa tento týždeň neplánovane dostala do médií. Policajný prezident chce, aby hymna lepšie vystihovala ducha modernej polície a aby ju policajti lepšie prijali," uviedla pre český web hovorkyňa Policajného prezídia ČR Ivana Nguenová.

Policejní hymna ČR

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu