Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Desaťtisíce Rusov pochodovali v Moskve na Deň národnej jednoty

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA)

MOSKVA - Desaťtisíce ľudí pochodovali dnes centrom Moskvy pri príležitosti ruského Dňa národnej jednoty. Ruský prezident Vladimir Putin predniesol prejav, v ktorom vyzdvihol zjednotenie národa v čase "náročných výziev", uviedla agentúra Reuters.

Po skončení pochodu sa neďaleko Červeného námestia uskutočnil slávnostný koncert pod holým nebom, na ktorom sa podľa odhadov polície zúčastnilo vyše 70.000 ľudí. Niektorí tancovali, spievali a mávali ruskými vlajkami a transparentmi s heslami vyzývajúcimi na národnú jednotu. Niektorí vyjadrovali podporu proruským separatistom bojujúcim na východe Ukrajiny. K účastníkom koncertu sa prihovoril vodca ruských komunistov Gennadij Ziuganov, ktorý vyzval Moskvu na oficiálne uznanie samozvaných republík vyhlásených východoukrajinskými separatistami.

Desaťtisíce Rusov pochodovali v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Populistický líder Liberálnodemokratickej strany Ruska Vladimir Žirinovskij v plamennom príhovore ocenil prezidenta Putina za marcovú anexiu Krymského polostrova a odsúdil odvetné západné sankcie voči Moskve. Podľa Žirinovského príde čas, keď sa ruský Deň národnej jednoty bude oslavovať aj na väčšine územia Ukrajiny s výnimkou jej západných častí.

Desaťtisíce Rusov pochodovali v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

"Tento rok musíme čeliť náročným výzvam. A ako sa to stalo neraz v našej histórii, náš ľud na ne reagoval zomknutím, ako aj morálnym a duchovným vzostupom... A hrozby nás nedonútia opustiť naše hodnoty a ideály," vyhlásil Putin na slávnostnej recepcii.

Desaťtisíce Rusov pochodovali v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Šéf Kremľa sa na pochode v Moskve nezúčastnil, ale položil kvety k pamätníku na Červenom námestí, pripomínajúcom oslobodenie Moskvy od poľsko-litovských vojsk z roku 1612. Na slávnostnom akte sa spolu s Putinom zúčastnili aj predstavitelia pravoslávnej cirkvi a ďalších náboženských spoločenstiev pôsobiacich v Rusku. Deň národnej jednoty sa v Rusku pripomína od roku 2005 a tento rok sa prvýkrát slávil aj na anektovanom Kryme. Nový sviatok sčasti nahradil veľkolepé štátne oslavy zo 7. novembra, ktorými sa za čias Sovietskeho zväzu pripomínalo výročie boľševickej revolúcie z roku 1917.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu