Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ohlasy na plánované ukrajinské voľby sú rôzne: Moskva ich uzná, USA nie

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Rusko uzná voľby, ktoré sa začiatkom novembra budú konať v oblastiach na východe Ukrajiny pod kontrolou separatistov. Uviedol to ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v dnes zverejnenom rozhovore pre televíziu LifeNews a denník Izvestija.

"Voľby, ktorá sa majú 2. novembra konať v samozvanej Doneckej ľudovej republike a Luhanskej ľudovej republike, budú veľmi dôležité z hľadiska legitimizácie moci," konštatoval Lavrov v rozhovore, z ktorého citovala agentúra TASS.

"Myslíme si, že je to jeden z najdôležitejších aspektov dohôd z Minska... Dúfame, že voľby sa uskutočnia tak, ako to bolo dohodnuté... A samozrejme, že uznáme ich výsledky. Dúfame, že ľudia budú môcť vyjadriť svoju vôľu slobodne a nikto zvonka sa ju nepokúsi narušiť," dodal šéf ruskej diplomacie.

Veľvyslanec USA na Ukrajine: Voľby separatistov neuznáme 

Spojené štáty neuznajú voľby, ktoré sa budú konať v oblastiach na východe Ukrajiny pod kontrolou separatistov. Podľa agentúry Ukrinform to uviedol na Twitteri americký veľvyslanec na Ukrajine Geoffrey Pyatt. Voľby lídrov a parlamentov samozvanej Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky sú naplánované na 2. novembra. Spojené štáty však podľa Pyatta neuznajú žiadne voľby, ktoré nie sú v súlade s ukrajinskými zákonmi a nemajú "výslovný súhlas" vlády v Kyjeve.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu