Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Putin navrhol Poľsku spoločné riešenie Ukrajiny: Rozdeľme si ju, je umelo vytvorená!

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Ruský prezident Vladimir Putin navrhol v roku 2008 vtedajšiemu poľskému premiérovi Donaldovi Tuskovi, aby si rozdelili Ukrajinu, povedal predseda poľského parlamentu Radoslaw Sikorski v rozhovore zverejnenom na americkom servere Politico. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters.

Podľa Sikorského, ktorý bol do septembra tohto roka poľským ministrom zahraničných vecí, Putin prišiel s návrhom počas Tuskovej návštevy v Moskve. "Chcel, aby sme sa stali aktérmi tohto rozdelenia Ukrajiny... Bola to jedna z prvých vecí, ktorú Putin povedal premiérovi Donaldovi Tuskovi, keď navštívil Moskvu... Ďalej povedal, že Ukrajina je umelo vytvorená krajina a že Ľvov je poľské mesto a prečo to jednoducho nevyriešiť spoločne," uviedol Sikorski v rozhovore z 19. októbra.

Sikorski, ktorý Tuska sprevádzal počas návštevy Moskvy, tvrdil, že poľský premiér Putinovi na otázku neodpovedal. Bol si vraj vedomý toho, že rozhovor je nahrávaný. Poľsko podľa Sikorského nikdy nevyjadrilo záujem o takéto rozdelenie. Agentúra Reuters pripomenula, že poľské územie pred druhou svetovou vojnou zahŕňalo dnešnú západnú časť Ukrajiny vrátane niekoľkých veľkých miest.

Sikorski tvrdí, že jeho slová o rozdelení Ukrajiny boli dezinterpretované 

Predseda poľského parlamentu Radoslaw Sikorski dnes uviedol, že jeho výroky o návrhu, ktorý údajne dalo v roku 2008 Rusko Poľsku, aby si rozdelili Ukrajinu, bola nesprávne interpretovaná. V mikroblogu siete Twitter Sikorski dodal, že rozhovor pre americký časopis Politico neautorizoval. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov dnes poprel predloženie takéhoto návrhu Ruskom. "Táto informácia celkovo pôsobí ako jasný prostriedok na odpútanie pozornosti," reagoval na údajné Sikorského tvrdenie Peskov.

Americký časopis napísal, že Sikorski, ktorý bol do septembra tohto roka poľským ministrom zahraničných vecí, v rozhovore uviedol, že ruský prezident Vladimir Putin hovoril o možnosti rozdelenia Ukrajiny v roku 2008 s vtedajším poľským premiérom Donaldom Tuskom. Návrh mal odznieť počas Tuskovej návštevy Moskvy, ktorej sa zúčastnil aj Sikorski. 

Putin počas stretnutia s Tuskom údajne označil Ukrajinu za umelo vytvorený štát a Ľvov za poľské mesto, pričom navrhol Poľsku spoločné "riešenie" tohto problému. Podľa Sikorského Tusk na otázku neodpovedal, lebo si bol vedomý toho, že rozhovor sa nahráva. Poľsko nikdy nevyjadrilo záujem o takéto rozdelenie, uviedol Sikorski v rozhovore pre americký časopis Politico. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu