Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Poslanci Británie prijali symbolický návrh na uznanie štátu Palestína

Britský parlament
Britský parlament (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Poslanci dolnej komory britského parlamentu hlasovali dnes v prospech uznania palestínskeho štátu. Tento krok neprispeje k zmene pozície britskej vlády k tejto otázke, má však symbolickú hodnotu pre úsilie Palestínčanov získať svoju štátnosť, informovala agentúra Reuters.

Britskí poslanci hlasovali v pomere 274-12 za prijatie nezáväzného návrhu, v ktorom sa uvádza: "Táto Snemovňa sa domnieva, že vláda by mala uznať štát Palestína spolu so štátom Izrael a prispieť tak k zabezpečeniu vyrokovaného dvojštátneho riešenia".

Británia neklasifikuje Palestínu ako štát, tvrdí však, že tak môže urobiť kedykoľvek, ak sa bude domnievať, že to pomôže mierovému úsiliu medzi Izraelom a Palestínčanmi, pripomína Reuters. Dnes prijatý nezáväzný návrh však neprinúti Britániu uznať palestínsky štát.

Britský premiér David Cameron ani ostatní ministri britskej vlády sa hlasovania nezúčastnili, píše agentúra AP. Začiatkom mesiaca nový švédsky premiér Stefan Lofven uviedol, že jeho vláda uzná štát Palestína - toto vyhlásenie vyvolalo ocenenie zo strany palestínskych predstaviteľov a kritiku Izraela.

Britská podpora palestínskemu štátu ohrozuje nádej na mier 

Izrael dnes vyhlásil, že symbolické hlasovanie britského parlamentu, ktorý sa v pondelok pomerom hlasov 274:12 vyslovil za uznanie nezávislého palestínskeho štátu, ohrozuje nádej na izraelsko-palestínsky mier. Britský veľvyslanec v židovskom štáte Matthew Gould dnes v Izraelskom rozhlase povedal, že verejná mienka v Británii sa obracia proti Izraelu. Hlasovanie Dolnej snemovne podľa neho odráža názor Britov na Izrael po vojne v pásme Gazy, v ktorej bolo zabitých vyše 2100 Palestínčanov, prevažne civilistov, a najmenej 70 Izraelčanov, prevažne vojakov. 

Britský premiér David Cameron a ďalší členovia vlády sa hlasovania zdržali. Jeho výsledok nie je pre britskú vládu záväzný, pripomína agentúra AP. Izraelské ministerstvo zahraničných vecí kritizovalo dnes rezolúciu, ktorá vyzýva na riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu v podobe dvoch štátov s tým, že palestínsky štát môže vzísť iba z rokovaní s Izraelom. 

"Cesta k palestínskemu štátu ide cez vyjednávanie.... Predčasné medzinárodné uznanie vysiela znepokojivú správu palestínskemu vedeniu, že sa môžu vyhnúť tvrdému výberu, ktorý musia urobiť obe strany, a v skutočnosti oslabuje šance na dosiahnutie skutočného mieru," uviedol v komuniké izraelský rezort diplomacie. Britskému hlasovaniu predchádzalo tento mesiac oznámenie novej vlády Švédska, že ako prvá krajina západnej Európy oficiálne uzná palestínsky štát. Valné zhromaždenie OSN v roku 2012 odhlasovalo, že udelí Palestínčanom "pozorovateľský štatút nečlena" po tom, ako plné členstvo Palestínčanov zablokovala v roku 2011 Bezpečnostná rada OSN.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu