Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kurdi žiadajú o pomoc proti Islamskému štátu: Inak nás zmasakrujú, dôjde ku genocíde!

Medzi kurdskými milíciami a militantmi z Islamského štátu prebiehajú prudké boje. Zobraziť galériu (17)
Medzi kurdskými milíciami a militantmi z Islamského štátu prebiehajú prudké boje. (Zdroj: SITA)

KOBANI – Medzi kurdskými milíciami a militantmi z Islamského štátu postupujúcimi na sýrske hraničné mesto Kobani prebiehajú prudké boje. Korešpondent stanice BBC spoza tureckých hraníc informoval o výbuchoch a dyme stúpajúcom nad budovami pri ostreľovaní.

Džihádisti sa už priblížili k mestu na niekoľko kilometrov a to napriek americkým útokom snažiacim sa zastaviť ich dvojtýždňovú ofenzívu. Turecký premiér Ahmet Davutoglu vo štvrtok prisľúbil urobiť všetko pre to, aby odvrátil pád Kobani. Vyjadril sa tak len niekoľko hodín po tom, čo turecký parlament schválil vojenské operácie proti militantom v Iraku a Sýrii, ktorí ohrozujú tureckú bezpečnosť. Zároveň dovolil zahraničným vojakom využívať turecké základne.

Medzi kurdskými milíciami a
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

Strely vypálené bojovníkmi IŠ zasiahli viacero budov vo vnútri Kobani a pozície kurdských milícií na strategicky dôležitom kopci nad mestom v piatok ráno. Sýrska organizácia pre monitorovanie ľudských práv informovala o intenzívnych bojoch na východe a juhovýchode, kurdskí bojovníci zničili podľa jej údajov dve vozidlá patriace džihádistom. V piatok popoludní sa začali šíriť nepotvrdené správy, že IŠ sa dostal už na predmestia Kobani. Väznený vodca kurdských militantov Abdullah Öcalan vo štvrtok pohrozil, že mierové rokovania medzi Kurdami a Tureckom sa skončia, ak mesto padne. 

Medzi kurdskými milíciami a
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

Odkedy IŠ 15. septembra spustil ofenzívu na dobytie Kobani, utieklo už za hranice viac než 160 000 Sýrčanov, prevažne Kurdov.

Armáda je blízko k obkľúčeniu Aleppa

Sýrska armáda prevzala kontrolu nad tromi dedinami severne od mesta Aleppo, informovala dnes sýrska štátna televízia. Ide o súčasť operácie, ktorej cieľom je pokúsiť sa obkľúčiť povstalcov v Aleppe. Podľa štátnej televízie vládne jednotky vstúpili do dedín Mudafá, Handarát a Sifat, pričom majú pod kontrolou aj štyri križovatky západne od Sifatu. Počas operácie údajne zlikvidovali "mnoho teroristov" - čo je označenie sýrskej vlády pre protivládnych povstalcov - a "desiatky áut". podľa miestnych obyvateľov sa bojuje ešte o dve ďalšie dediny severne od Aleppa.

Spomínané dediny sa nachádzajú v blízkosti poslednej cesty, ktorou povstalci dostávajú posily a zásoby. Ak by sa cesty zmocnili vládne sily, odporcovia režimu i civilisti v Aleppe by sa ocitli v obkľúčení a hrozilo by, že mesto, ktoré dobyli v roku 2012, stratia. Povstalci síce majú k dispozícii ešte vedľajšie zásobovacie trasy, ale strata hlavnej zásobovacej tepny by výrazne znížila ich možnosti pre prísun pomoci.

Občianska vojna v Sýrii sa začala v januári 2011 ako pokojný prodemokratický protest proti vedeniu krajiny a vládnucej ej strane BAAS, ktorý chcel prezident Bašár Asad potlačiť silou. Protesty, ktoré nadviazali na tzv. arabskú jar, postupne prerástli do trvalého násilia a bojov medzi ozbrojenými protivládnymi silami a armádou a vyžiadali si takmer 200.000 obetí na životoch. Tisíce ľudí museli opustiť svoje domovy.

Situácia v oblasti sa skomplikovala, keď začala naberať na sile extrémistická organizácia Islamský štát (IS), proti ktorej sa sformovala koalícia na čele s USA. Kým americké a spojenecké lietadlá útočia na pozície IS na východe Sýrie,  armáda na západe a severe krajiny zintenzívnila svoju vlastnú kampaň proti povstalcom, ktorých však Spojené štáty považujú za spojencov.

Ak nepríde pomoc, budeme zmasakrovaní, tvrdia Kurdi o IŠ

Kurdskí bojovníci brániaci sýrske mesto Kobani na hranici s Tureckom v piatok vyzvali medzinárodné spoločenstvo, aby im urýchlene poskytlo pomoc v boji proti extrémistom zo skupiny Islamský štát (IŠ). V opačnom prípade tam podľa nich príde ku genocíde. "Nachádzame sa v malej obliehanej oblasti. Žiadne posily k nám nedorazili a hranice sú ozavreté," uviedol v telefonickom rozhovore pre agentúru Reuters Ismat al-Šejk, veliteľ miestnych kurdských ozbrojených zložiek. Ako dodal, vzdialenosť medzi jeho bojovníkmi a ozbrojencami z IŠ je v súčasnosti už len "menej ako jeden kilometer". "Môj odhad je, že príde k masovému zabíjaniu a masakrám... Prichádza k bombardovaniu tankami, delostrelectvom, raketami a mínometnými strelami," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu