Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hrôzy Islamského štátu: Masové popravy, sexuálne otrokyne a detskí vojaci!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

BAGDAD – Členovia extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) systematicky vykonávali masové popravy, unášali ženy a dievčatá a využívali ich ako sexuálne otrokyne a zneužívali deti na boj.

Tieto systematické porušovania medzinárodného práva môžu vyústiť do vojnových zločinov a zločinov voči ľudskosti, uviedla dnes v správe OSN. V správe založenej na zhruba 500 rozhovoroch tiež uviedla, že nálety irackej vlády proti sunnitským militantom mali za výsledok "značný počet civilných obetí", keďže zasiahli dediny, školy a nemocnice, čo predstavuje porušenie medzinárodného práva.

Iracké bezpečnostné zdroje dnes zároveň informovali, že sunnitskí militanti obsadili dnes v ranných hodinách západoiracké mesto Hít v provincii Anbár. Zdroje sa domnievajú, že útočníkmi sú bojovníci IS, ktorí najprv nasadili troch samovražedných atentátnikov s autami k východnému vstupu do mesta a k miestnej policajnej stanici. Podľa prvých správ z nemocnice v meste Hít zahynulo šesť ľudí vrátane jedného civilistu a 12 ďalších utrpelo zranenia.

Podľa kurdského veliteľa sa militanti z IS blížia k mestu Kobané 

Militanti z extrémistickej skupiny Islamský štát (IS) sa blížia k mestu Kobané - známe aj ako Ajn al-Arab - na turecko-sýrskej hranici. S odvolaním sa na kurdské armádne zdroje, podľa ktorých sa Kurdi pripravujú na pouličné boje v meste, o tom dnes informovala agentúra AP. Kurdské mesto v severnej časti Sýrie je pod útokom islamistických extrémistov od polovice septembra.

Jeden z kurdských veliteľov pre AP uviedol, že militanti dnes postupovali aj napriek leteckým úderom na túto oblasť, ku ktorým došlo v noci na dnes. Podľa jeho slov sú militanti z IS vzdialení od mesta iba niekoľko kilometrov. Najnovšie nálety neboli zatiaľ potvrdené Washingtonom. Informovalo o nich aj Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

Islamisti hrozia zabitím Nemca, ak im nesplnia požiadavky

Filipínski militanti napojení na al-Kájdu vo štvrtok uviedli, že 17. októbra zabijú jedného z dvoch nemeckých zajatcov, pokiaľ nebudú splnené ich požiadavky. Povstalci zo skupiny Abú Sajjáfa zajali Nemcov v apríli, keď sa plavili na jachte zo západného ostrova Palawan k východnému malajzijskému štátu Sabah. Militanti žiadajú výkupné v prepočte takmer 4 a pol milióna eur a chcú tiež, aby Nemecko prestalo podporovať americké nálety proti Islamskému štátu v Sýrii. "Po piatku 17. októbra 2014 jedného z nich živého už neuzriete. Uvidí to verejnosť, aby sme ukázali, že s nami sa nezahráva," uviedol hovorca skupiny, ktorý sa sám identifikoval ako Abú Rámí, v telefonáte s novinármi z mesta Zamboanga.

Skupina Abú Sajjáfa sa stala známou pred 15 rokmi únosmi cudzincov, znásilňovaním a vydieraním. Má napojenie na al-Kájdu a v poslednom čase sa koncentruje na únosy za výkupné a inú kriminálnu činnosť. Podľa filipínskych predstaviteľov dvoch Nemcov - ženu a muža - väznia jej členovia v džungli na ostrove Jolo. Militanti Abú Sajjáfa zadržiavajú na juhu Filipín aj jedného Holanďana, Japonca a niekoľko Filipínčanov. 

V Homse nezvyčajne demonštrovali prezidentovi prívrženci

Stovky ľudí sa zúčastnili na štvrtkovej zriedkavej demonštrácii prívržencov prezidenta Baššára al-Asada požadujúcich odchod starostu mesta Homs, ktoré sa v stredu stalo terčom dvojitého bombového útoku neďaleko budovy tamojšej školy. Ten si údajne vyžiadal až takmer 50 detí. Podľa exilovej ľudskoprávnej organizácie sa výnimočná udalosť konala neďaleko miesta útoku, v časti, kde žije islamská odnož alavitov, ku ktorým patrí aj kritizovaný prezident. Jeho sily však stratili kontrolu nad rozsiahlym územím i viacerými vojenskými zariadeniami, ktoré obsadili bojovníci z obávanej organizácie Islamský štát. USA voči jeho pozíciám spustili letecké útoky v čase, keď povstanie v Sýrii trvá už viac ako tri a pol roka.

Jadrom konfliktu v Sýrii je boj medzi islamskými povstalcami a silami autoritatívneho režimu al-Asada, ktorý povstalcov označuje za teroristov a vystríha Západ pred ich vyzbrojovaním. Leteckým útokom zo strany USA sa pred rokom vyhol iba vďaka súhlasu s odvozom a zlikvidovaním chemických zbraní z krajiny.

Moskva odmieta výcvik sýrskych povstalcov v Gruzínsku

Ruská vláda nesúhlasí s prípadným vznikom výcvikového tábora pre sýrskych povstalcov v susednom Gruzínsku. Podľa štvrtkového vyhlásenia ruského ministerstva zahraničných vecí by takýto krok "vážne poškodil stabilitu a bezpečnosť" na Kaukaze. Rusi takto reagujú na medializované informácie o rokovaniach s cieľom zriadiť americké tréningové centrum pre umiernených príslušníkov sýrskej opozície.

Iniciatívu v tejto veci mala v septembri údajne vyvinúť vláda v Tbilisi, ktorá je dlhodobo úzkym spojencom Washingtonu. Výcvikový tábor má byť súčasťou stratégie boja proti obávanej organizácii Islamský štát. Vláda v Tbilisi sa však od takýchto informácií aktuálne dištancuje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu