Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zločiny páchané sunnitskými islamistami v Iraku by mohli byť vojnovými

Sunnitskí militanti obsadili hraničný priechod.
Sunnitskí militanti obsadili hraničný priechod. (Zdroj: SITA)

ŽENEVA - Príslušníci extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) spáchali hromadné popravy a únosy žien a dievčat, aby ich využívali ako sexuálne otrokyne, a používali deti ako vojakov. Toto systematické porušovanie práva by mohlo byť považované za vojnové zločiny, uvádza sa v správe, ktorú dnes v Ženeve zverejnila OSN.

Správa vychádza z poznatkov zozbieraných z asi 500 rozhovorov s očitými svedkami. V dokumente sa tiež konštatuje, že pri náletoch irackých vládnych lietadiel na pozície sunnitských islamistov z IS zomrelo aj "značné množstvo" civilistov, keďže pri týchto útokoch boli zasiahnuté dediny, školy i nemocnice - čo je tiež v rozpore s medzinárodným právom.

Do konca septembra prišlo v Iraku o život 9347 civilistov a ďalších 17.386 ich bolo zranených. Viac ako polovica z nich zahynula alebo utrpela zranenia od začiatku júna, keď islamisti, vtedy ešte združení v organizácii pod pôvodným názvom Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL), začali obsadzovať veľké územia Iraku a prešli aj jeho hranice do Sýrie.

Islamistické jednotky sa počas postupu dopustili hrubého porušenia ľudských práv a stupňujúceho sa násilia sektárskeho charakteru proti vybraným skupinám obyvateľstva vrátane kresťanov a jezídov. Tieto faktory donútili viac ako 1,8 milióna Iračanov, aby opustili svoje domovy, uvádza sa v 29-stranovej správe Úradu OSN pre ľudské práva a Pomocnej misie OSN v Iraku (UNAMI).

Útoky islamistov boli pritom priamo zamerané na civilistov a civilnú infraštruktúru, dochádzalo k vraždám a prípadom cieleného zabitia civilistov, k ich únosom, znásilneniam a iným formám sexuálneho a fyzického násilia, a to na ženách i deťoch. 

Objavili sa aj mnohé prípady vynúteného naverbovania detí do jednotiek islamistov. Dochádzalo k hanobeniu a ničeniu miest náboženského alebo kultúrneho významu, "bezohľadnému ničeniu a rozkrádaniu majetku a k popretiu základných slobôd," uvádza sa v správe OSN. 

Správa OSN spomína, že len v masakre, ktorý sa odohral 12. júna, bojovníci IS vo výcvikovom tábore v bývalej základni Camp Speicher odzbrojili, zajali, uniesli a v paláci bývalého diktátora Saddáma Husajna v Tikríte zastrelili 1500 irackých kadetov. Ich telá pochovali do masového hrobu v areáli paláca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu