Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Z Ukrajiny hlásia najkrvavejšie boje od vyhlásenia prímeria

Petro Porošenko
Petro Porošenko (Zdroj: SITA)

KYJEV - Najmenej 15 ľudí zahynulo dnes na východe Ukrajiny v najhorších bojoch od vyhlásenia prímeria pred troma týždňami, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na miestne úrady.

Počas bojov v okolí letiska v Donecku, ktoré kontrolujú separatisti, zahynulo sedem vládnych vojakov a deväť utrpelo zranenia, uviedol Jurij Birjukov, poradca prezidenta Petra Porošenka.  Separatisti oznámili, že prišli o piatich bojovníkov a osem ďalších utrpelo zranenia. Troch zabitých civilistov hlásila radnica v Donecku.

Okrem prímeria sa Kyjev a separatisti 5. septembra v bieloruskom Minsku dohodli na výmene zajatcov vo formáte "všetkých za všetkých". Hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Andrij Lysenko dnes na brífingu v Kyjeve informoval, že od podpisu dohody bolo prepustených už vyše 1000 ukrajinských vojakov.

V Bielorusku chceli predať umenie z vily zvrhnutého ukrajinského prezidenta 

Bieloruská tajná služba KGB informovala, že zatkla niekoľkých obchodníkov s umením, ktorí sa pokúšali predať päť obrazov pochádzajúcich údajne z rezidencie zvrhnutého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča. Hovorca KGB Artur Strech povedal dnes tlačovej agentúre AP, že obchodníci pýtali dva milióny eur za to, čo tvrdili, že sú diela Moneta, van Gogha, Kandinského, Muncha a ruského umelca Konstantina Juona. 

Experti na umenie sa zatiaľ nevyjadrili, či ide naozaj o originály svetoznámych umelcov ani či patrili Janukovyčovi, ktorý uprchol z Ukrajiny vo februári po mesiacoch pouličných protestov. Ukrajincov, ktorí si neskôr pozreli znútra jeho vilu neďaleko Kyjeva, ohromila honosnosť sídla. Podľa vyjadrenia hovorcu KGB pri domových prehliadkach u zatknutých obchodníkov s umením objavili vyše 100 obrazov a ikon.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu