Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Turecká armáda v pohotovosti, Erdogan poslal na hranice tanky: Islamský štát útočí na NATO!

V Sýrii prebiehajú tvrdé boje, niektoré rakety skončili na Tureckom území Zobraziť galériu (2)
V Sýrii prebiehajú tvrdé boje, niektoré rakety skončili na Tureckom území (Zdroj: Sýria)

ANKARA - Mínometné strely z pokračujúcich bojov medzi kurdskými ozbrojenými silami a postupujúcimi extrémistickými milíciami organizácie Islamský štát (IS) na severe Sýrie dopadli na územie Turecka, ktoré je členom NATO. Informovala o tom dnes spravodajská stanica CNN.

Tri strely, ktoré spôsobili zranenia trom ľuďom, dopadli na územie pohraničného mesta Suruč v nedeľu, a ďalšia najmenej jedna raketa dopadla na tureckú stranu dnes v ranných hodinách. Agentúra DPA informovala, že z tureckej strany hranice bolo vidieť stúpajúci dym od kurdskej dediny Kobané, známej pod arabským názvom ako Ajn al-Arab.

Tanky tureckej armády dnes zároveň podľa agentúry Reuters v reakcii na strely, ktoré dopadli na turecké teritórium, zaujali pozície na kopci nad obliehaným sýrskym pohraničným mestečkom Kobané. Na pozíciách bolo zhruba 15 tureckých tankov s hlavňami namierenými na sýrske územie. 

Americký útok zasiahol sklad obilia

Americká armáda počas nočného náletu proti radikálnej skupine Islamský štát v Sýrii omylom zasiahla sklad obilnín. Hovorca hlavného velenia armády USA, plukovník Patrick Ryder povedal, že podľa všetkého útok neviedol k civilným obetiam na životoch. Cieľom nočného leteckého útoku boli podľa neho vozidlá Islamského štátu, ktoré sa nachádzali hneď pri sklade Neďaleko severosýrskeho mesta Manbídž. "Sme si vedomí mediálnych správ o civilných obetiach, no na takéto tvrdenia nemáme dôkazy," vyhlásil Ryder s tým, že armáda incident prešetrí.

Sýrska organizácia na monitorovanie ľudských práv v pondelok uviedla, že útok zasiahol sklad a o život prišli aj civilisti. Americká armáda tvrdí, že sklad využívali sunnitskí islamisti ako logistické centrum. Po Iraku odštartovala americká armáda aj letecké útoky proti islamskému štátu v Sýrii. Na tejto operácii sa podieľajú arabské krajiny. 

Sýrska vláda podporila medzinárodné úsilie v boji proti Islamskému štátu 

Sýrska vláda dnes na pôde OSN podporila medzinárodné úsilie v boji proti terorizmu. Neodsúdila pritom pokračujúce americké a arabské nálety voči organizácii Islamský štát (IS) na sýrskom území. 

"Sýrska arabská republika potvrdzuje, že stojí za akýmkoľvek medzinárodným úsilím zameraným na boj s terorizmom," uviedol v prejave k členom Valného zhromaždenia OSN sýrsky vicepremiér a minister zahraničných vecí Walíd Mualim, ktorého citovala agentúra Reuters. 

Zdôraznil však, že zápas proti extrémizmu musí brať ohľad na civilné obyvateľstvo, rešpektovať národnú suverenitu a byť v súlade s medzinárodnými dohovormi. Minister priamo neodsúdil letecké údery USA a ich arabských spojencov v Sýrii. Podľa Mualima však radikálov na Blízkom východe nebude možné vojensky poraziť, ak niektoré krajiny neprestanú podporovať ozbrojené teroristické skupiny pôsobiace v regióne.

"Zastavme spoločne túto ideológiu a jej šíriteľov, vyviňme tlak na krajiny, ktoré sa pridali ku koalícii vedenej USA, aby zastavili podporu ozbrojených teroristických skupín," vyhlásil šéf sýrskej diplomacie. Damask opakovane obviňuje Katar, Saudskú Arábiu a Turecko, že pomáhajú islamistickým militantom bojujúcim v sýrskej občianskej vojne. Predstavitelia týchto štátov to popierajú, ale západní činitelia pripustili, že sa v minulosti vyskytli prípady, keď tieto tri krajiny podporili radikálov bojujúcich v Sýrii. 

Islamský štát je pred bránami Bagdadu: Spojenci opäť bombardovali jeho pozície v Sýrii!

Lietadlá spojencov v Sýrii v noci na dnes bombardovali ďalšie ciele islamistov v štyroch východných a severných provinciách. Zrejme omylom zasiahli obilné silo, informovala agentúra Reuters. V Iraku radikáli postupujú k Bagdadu a podľa britských zdrojov sú necelé dva kilometrov od irackej metropoly. 

Zástupca britskej organizácie The Foundation for Relief and Reconciliation in the Middle East denníka The Independent povedal, že bojovníci z Islamského štátu (IS) sú necelé dva kilometre od Bagdadu. Stanica BBC uviedla, že iracká armáda s IS zviedla dlhú bitku o zásobovaciu trasu z Fallúdže do Bagdadu a že sa bojová línia zastavila blízko hlavného mesta. 

USA začali nálety na pozície IS v Iraku v auguste a minulý týždeň potom tiež s arabskými spojencami nálety na IS v Sýrii. K operáciám v Iraku sa teraz pripojilo tiež britskej letectvo, ale britské lietadlá Tornado sa podľa BBC v noci na dnes vrátili na základňu na Cypre z preletov nad Irakom, bez použila munície. 

Spojené štáty spolu s niekoľkými arabskými spojencami bombardujú od minulého týždňa ciele bojovníkov z Islamského štátu. Jeden z nočných útokov zničil silo v severosyrskom meste Manbidž, kde má táto organizácia jednu zo svojich základní. V oboch krajinách je cieľom náletov zničiť nielen základne IS, ale aj skomplikovať zásobovanie a prístup k zdrojom, ktoré umožňujú financovanie radikálov. 

Exilová opozícia, ktorá pôsobí v Londýne a z bojiska získava informáciu prostredníctvom informátorov, tvrdí, že medzi obeťami nočného útoku na sýrske mesto Manbidž sú len civilisti, a to zamestnanci silá. Washington zatiaľ správu nekomentoval. Mesto leží medzi mestami Halab a Koban. Niekoľkodňové boje medzi IS a Kurdmi o Koban, ktorý leží na hranici s Tureckom, vyhnali z domovov tisíce Sýrčanov. Spojenecké lietadla sa v noci ďalej zameriavala na ťažobnú stancu plynu v blízkosti východosyrského Dajr az-Zaur. Tam bolo podľa dostupných správ zranených niekoľko radikálov. Bombardovanie je hlásené aj z okolia mesta Rakka, kde má IS svoj ​​hlavný stan. Do bojov zasahuje tiež sýrske letectvo, ktoré sa v noci zameralo na provinciu Halab a na ciele v provincii Hama. 

Britský denník The Guardian získal informáciu, že front An-Nusrat, ktorý až doteraz bojoval proti sýrskej vláde, ale nie po boku IS, sa teraz chce s touto organizáciou uzmieriť. Už v minulých dňoch označil nálety cudzích lietadiel v Sýrii za nepriateľský čin, po ktorom budú nasledovať útoky radikálov kdekoľvek na svete. Podľa denníka The Independent teraz IS s An-Nusrat rokuje. Zrejme sa chystajú uzavrieť voľnú alianciu, a spojiť tak sily. Britské zdroje tiež hlási, že k IS prechádza čoraz viac členov ďalších radikálnych skupín. IS je zrejme zo všetkých najlepšie vybavená a organizovaná. 

Hoci šéf IS ohlásil spojenie An-Nusrat so svojou organizáciou už vlani, front, ktorý je bližšie al-Kájde, toto spojenectvo vtedy poprel. "Najradikálnejší členovia An-Nusrat teraz presadzujú zmierenie s IS," povedal teraz agentúre Reuters zdroj z organizácie, ktorá ešte svoj ​​boj obmedzovala na Sýriu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu