Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Vojenská operácia proti Islamskému štátu sa iba začína, Lavrov nálety kritizoval

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov (Zdroj: SITA)

WASHINGTON/NEW YORK - Vojenská operácia, ktorá má zničiť Islamský štát (IS), iba začína, tvrdia čelní americkí vojenskí predstavitelia.

"Sme na začiatku, nie na konci našej operácie za oslabenie a zničenie ISIL," zdôraznil dnes americký minister obrany Chuck Hagel. Použil pritom alternatívny názov tejto extrémistickej skupiny, informovala tlačová agentúra DPA.

Hagel na brífingu v Pentagóne povedal, že USA uskutočnili v Iraku spoločne s Francúzskom 200 náletov a v Sýrii spolu s arabskými partnermi 43 náletov. Generál Martin Dempsey, šéf zboru náčelníkov štábov amerických ozbrojených síl, uviedol, že na dobytie oblastí vo východnej Sýrii, ktoré teraz kontroluje Islamský štát, bude potrebných 12.000 až 15.000 bojovníkov Západom podporovanej sýrskej opozície. 

"Päť tisíc nikdy nebol konečný stav... 12.000 až 15.000 je počet, ktorý je podľa nášho presvedčenia potrebný na opätovné dobytie strateného územia vo východnej Sýrii," citovala Dempseyho agentúra Reuters.

Americký Kongres minulý týždeň predbežne odsúhlasil návrh, aby USA poskytli výcvik členom sýrskej umiernenej opozície na boj s Islamským štátom, ktorý sa pokúša rozšíriť svoju ultrakonzervatívnu vládu zo základne na východe Sýrie. Očakáva sa, že USA na začiatok poskytnú výcvik približne 5000 opozičným bojovníkom.

Iracký prezident Fuád Masúm dnes vo svojom príhovore na Valnom zhromaždení OSN vyzdvihol medzinárodnú koalíciu za jej podporu jeho krajiny v boji s islamskými extrémistami, ktorí obsadili veľké časti severného a západného Iraku. Masúm vyzval na širšiu regionálnu spoluprácu proti Islamskému štátu, ktorý "prekvitá v krízach a sporoch". A povedal, že Islamský štát presahuje štáty a kontinenty a jeho zničenie si vyžaduje jednotný medzinárodný front, napísala agentúra AP.

Lavrov kritizoval v New Yorku americké letecké útoky v Sýrii 

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes zopakoval ruskú kritiku Američanmi vedených leteckých útokov na pozície Islamského štátu v Sýrii. Povedal, že akákoľvek globálna akcia proti terorizmu musí rešpektovať medzinárodné právo a mala by byť dohodnutá s Damaskom, ktorý je ruským spojencom. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Sme presvedčení, že akákoľvek globálna akcia, vrátane použitia sily na prekonanie teroristických hrozieb, by sa mala uskutočniť v súlade s medzinárodným právom," povedal Lavrov reportérom popri Valnom zhromaždení OSN.

Lavrov dodal, že je tiež potrebné povolenie krajiny, kde sa akcia uskutoční: "Je veľmi dôležité, aby bola vybudovaná takáto spolupráca so sýrskymi orgánmi." USA, ktoré už dlho vyzývajú sýrskeho prezidenta Bašára Asada na demisiu, a niekoľko ich arabských spojencov z Perzského zálivu uskutočnilo v utorok prvú zo série vzdušných útokov na bašty Islamského štátu v Sýrii.

Washington tiež uskutočnil letecké útoky v Iraku, ktoré boli dohodnuté s Bagdadom. A uviedol, že nebude koordinovať svoje plány so Sýriou, ktorú obvinil z použitia chemických zbraní proti povstalcom bojujúcim od roku 2011 voči Asadovmu režimu.

Červený kríž vyzval všetky strany v Iraku a Sýrii, aby ušetrili civilistov 

Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) vyzval dnes všetky strany rozširujúcich sa konfliktov v Sýrii a v Iraku, aby ušetrili civilistov a pustili do krajiny pomoc. Rozrastanie sa ozbrojených skupín a nedávne medzinárodné letecké útoky v Iraku a v Sýrii "znásobili humanitárne dôsledky konfliktov v oboch krajinách", citovala z vyhlásenia MVČK agentúra Reuters. 

"V súlade s medzinárodným humanitárnym právom sa každá strana v týchto konfliktoch musí zdržať ublíženia civilistom, musí chrániť zdravotnícky personál a zariadenia a musí umožniť humanitárnym pracovníkom priniesť pomoc," uviedol riaditeľ operácií MVČK Dominik Stillhart.

MVČK je strážcom ženevských konvencií, ktoré stanovili pravidlá vojny s cieľom primárne chrániť v ozbrojených konfliktoch civilistov. Zmluvy vyžadujú od všetkých signatárov, aby brali ohľad na civilistov, rozlišovali medzi civilistami a bojovníkmi a medzi vojenskými a civilnými cieľmi, ako sú napríklad školy či nemocnice.

"Zákon tiež obsahuje záväzok rešpektovať a chrániť civilistov a ľudí, ktorí sa v súčasnosti nepodieľajú na nepriateľských akciách, ako sú chorí, zranení a tí, ktorí padli do zajatia. Každý sa musí správať k týmto ľuďom s ľudskosťou a zachovať ich dôstojnosť," zdôraznil Stillhart.

Nemecko zadržalo mladého muža, ktorý absolvoval výcvik v Sýrii 

Nemecké úrady zatkli muža, ktorý sa v auguste vrátil z dlhého pobytu v Sýrii a hovorí, že nejaký čas tam strávil s extrémistickou skupinou Islamský štát (IS). Polícia a prokuratúra v piatok uviedli, že 21-ročného muža z Mülheimu an der Ruhr v západnom Nemecku zatkli pre podozrenie z prípravy násilných činov.

Úrady tvrdia, že mladíka začiatkom roka podmienečne vylúčili z odbornej školy, na ktorej študoval, pretože na vyučovanie prichádzal s modlitebným koberčekom a snažil sa získavať pre svoju vieru aj ostatných spolužiakov. Od návratu zo Sýrie bol sledovaný. Vyšetrovatelia v stredu prehľadali jeho byt a zatkli ho na základe podozrivého správania. Bližšie podrobnosti zatiaľ nie sú známe, uviedla agentúra AP.  

Začiatkom tohto týždňa nemecké úrady zatkli 40-ročného muža podozrivého z absolvovania výcviku a z boja na strane extrémistickej skupiny v sýrskej občianskej vojne. Aj tento muž odcestoval do Sýrie, kde od januára absolvoval výcvik zaobchádzania so zbraňami a s výbušninami, potom sa zúčastnil na bojových operáciách. Do Nemecka sa vrátil minulý mesiac, citovala hovorcu tlačová agentúra AP. Nemecké úrady vyšetrujú, či podozrivý bojoval v radoch IS.

Tajomník Rady bezpečnosti Ruskej federácie Nikolaj Patrušev vyslovil v piatok predpoklad, že oddiely IS majú od 30.000 do 50.000 príslušníkov a ich rady stále dopĺňajú islamistickí radikáli z Európy, USA a Spoločenstva nezávislých štátov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu